Hlavní obsah

Benzín a nafta v Česku zdražily, ceny půjdou ještě vzhůru

Ceny pohonných hmot v Česku třetí týden v řadě rostly. Benzín Natural 95 se ve středu prodával za průměrných 30,83 koruny za litr a nafta za 29,87 koruny za litr, v uplynulém týdnu shodně zdražily o devět haléřů. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Podle analytiků bude růst cen pohonných hmot pokračovat v reakci na zdražování ropy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 11. dubnu

Článek

Nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze. Litr Naturalu tam stojí v průměru 31,61 Kč, litr nafty pak 30,61 Kč. Za benzin zaplatí více než 31 korun za litr ještě řidiči na Vysočině, v Plzeňském, Jihomoravském a ve Středočeském kraji. Stejně tak nafta je v těchto regionech nad 30 korunami za litr.

Naopak nejlevnější benzín natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde stojí v průměru shodně 30,41 koruny za litr. Za naftu se platí nejméně v Ústeckém kraji, a to průměrně 29,37 koruny za litr.

Pohonné hmoty zlevňovaly zhruba od poloviny února až do druhé poloviny března, kdy se dostaly nejníže za víc než čtyři měsíce. Poté začaly ceny opět stoupat.

„Benzín i nafta v České republice aktuálně zdražují. Jejich cena je nejvýše od letošního února a řidiči se musí připravit na další zdražování. Nárůst cen ropy, který stojí v pozadí růstu cen pohonných hmot v ČR, totiž neustává,” řekl ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Zdražení i kvůli útoku na Sýrii

„Ropa nyní zdražuje zejména v reakci na úmysl americké administrativy podniknout letecké údery na Sýrii. To povede k dalšímu zdražování pohonných hmot v ČR. Už v následujícím týdnu se průměrná cena benzínu zvýší ze současné úrovně 30,83 koruny za litr do blízkosti úrovně 31 korun za litr, kdežto cena nafty vzroste z nynější hodnoty 29,87 koruny za litr nad hranici 30 korun za litr,” odhaduje.

Zdražení o deset až dvacet haléřů za týden očekává i ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak. Ropa ve středu výrazně zdražila poté, co Trump na Twitteru varoval Rusko, že se má v Sýrii připravit na americké rakety. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám