Hlavní obsah

Loterii k EET čeká druhé losování výherců. Lidé poslali víc účtenek

Novinky, tov

Do druhého losování účtenkové loterie lidé poslali 14,6 miliónu účtenek. Proti prvnímu losování v půlce listopadu to je o zhruba 3,6 miliónu více. Počet hráčů se drží stabilní pod půl miliónem. Před pátečním losováním to uvedlo ministerstvo financí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mobilní aplikace loterie Účtenkovka

Článek

Podrobné statistiky k druhému slosování Účtenkovky budou zveřejněny v pondělí. Podle ministerstva je ale už nyní zřejmé, že zájem o Účtenkovku v listopadu povyrostl.

„Čísla nám dělají velikou radost a ukazují, že stále více lidí přichází na to, že je lepší účtenku zaregistrovat a zkusit štěstí ve hře, než ji vyhodit do koše,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová.

Jak dříve upozornili ekonomové, například na sousedním Slovensku byl v prvních měsících zájem hráčů o účtenkovou loterii výrazně vyšší než v Česku. [celá zpráva]

O co se hraje v Účtenkovce
První výhra je milión korun, druhá automobil Ford Focus kombi za zhruba 400 tisíc, třetí 300 tisíc, čtvrtá 200 tisíc a pátá sto tisíc korun. Dále se soutěží o 20 výher po 20 tisících korunách, tisíc výher po jednom tisíci korun a 20 tisíc výher po stokoruně.

V pátek odpoledne probíhá losování 21 025 výherců pomocí generátoru náhodných čísel. Výherní kódy prvních pěti hlavních cen oznámí ve vysílání televize Barrandov v 17:10.

Kompletní výherní listina bude následně zveřejněna na webových stránkách uctenkovka.cz. Informace o výhře bude výhercům zaslána na e-mail nebo telefonní číslo, které uvedli při zadávání účtenky. Ti, kteří mají hráčský účet, se mohou podívat, zda vyhráli, či nikoli, už před pátou hodinou odpolední.

Hlavní cena milión

I v tomto kole je hlavní cenou 1 000 000 korun. Na výherce osobního automobilu pak čeká nový Ford Focus Kombi v tmavě modré barvě. O stejný typ vozu se bude hrát také ještě ve třetím a čtvrtém slosování. Pro nadcházející slosování pak Ministerstvo financí chystá některé novinky.

„Během příštího roku rozšíříme možnost registrace účtenek o čtečku QR kódů. Mobilní aplikace bude schopna pomocí QR kódu načíst potřebná data z účtenky, což výrazně urychlí a hlavně zjednoduší její registraci,“ dodala ministryně Schillerová. Tisk QR kódu na účtenky nicméně zůstane na dobrovolném rozhodnutí jednotlivých podnikatelů.

Ústavní soud zasáhl do pravidel

Ústavní soud v pátek zrušil část zákona o EET. Mimo jiné rozhodl, že od  28. února příštího roku nebudou muset prodejci na účtenkách tisknout číslo DIČ. To u fyzických osob odpovídá rodnému číslu a jde tedy podle soudu o osobní údaj. DIČ nyní hráči zadávají jako jeden z údajů z účtenek v loterii.

Zda a čím tento údaj po uvedeném datu ministerstvo nahradí, na dotaz Novinek neupřesnilo s tím, že další podrobnosti k dopadům rozhodnutí Ústavního soudu zveřejní v následujících dnech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám