Hlavní obsah

Italové slaví vítězství. Pizza se dostala na seznam UNESCO

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila přípravu tradiční neapolské pizzy na svůj seznam světového nehmotného kulturního dědictví. Ve čtvrtek to oznámil výbor UNESCO, který jednal v Jižní Koreji. Vyhověl tak Itálii, která argumentovala, že příprava a pečení pizzy je součástí její kulturní a kulinářské tradice.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Příprava pizzy v jedné z neapolských restaurací

Článek

„Vítězství!" napsal na Twitteru italský ministr zemědělství Maurizio Martina. Kampaň pro zařazení pizzy na seznam vedl neapolský svaz jejích pekařů od roku 2014. Na konci listopadu podepsaly petici na podporu žádosti dva milióny lidí. [celá zpráva]

Italové v podkladech uvádějí, že umění přípravy pizzy po neapolsku se vyvinulo už v 16. století. Těsto se peče v cihlové troubě vytápěné dřevem a má tenkou kůrku. Nejznámější je Margherita (rajčata, mozzarella, olej a bazalka).

Seznam světového nehmotného kulturního dědictví, vytvářený od roku 2003, čítá v současnosti 365 položek. Neapolská pizza v něm bude dělat společnost například španělskému flamenku či indonéské batice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám