Hlavní obsah

Fond Hartenberg z Babišových svěřenských fondů koupil část letecké opravny Avia Prime

Fond Hartenberg koupil poloviční podíl v leteckých opravnách Avia Prime. V úterý o tom informoval server IHNED.cz, kterému to potvrdil šéf fondu Jozef Janov. Cenu za podíl nechtěl říct, deník však s odvoláním na svůj zdroj píše o půl až tři čtvrtě miliardy korun. Fond spadá pod svěřenské fondy, do nichž převedl majetek šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Foto: ČTK/AP

Jedním ze zákazníků Avia Prime je i německá Lufthansa (ilustrační foto)

Článek

Avia Prime zastřešuje dvě opravárenské firmy - polskou Linetech a slovinskou Adria Airways Tehnika. Celkem zaměstnává zhruba 700 lidí. Poskytuje servis pro letouny zhruba 70 převážně evropských leteckých společností, mezi něž patří například Lufthansa, British Airways, EasyJet, nebo i česká společnost Travel Service.

„Je to zajímavá firma, každý rok roste dvouciferně,” řekl serveru Janov. Podle něj chystá Avia Prime expanzi, třeba stavbu nových hangárů i případný nákup dalších firem z oboru.

Fond soukromého kapitálu Hartenberg založil Babiš spolu s bývalým investičním ředitelem Penty Janovem. Fond investoval v poslední době mimo jiné do zdravotnického byznysu nákupem klinik asistované reprodukce, vlastní také třeba většinový podíl v Poliklinice Modřany. Fond investoval rovněž do biotechnologií či potravinářství.

Letos v únoru vložil tehdejší vicepremiér a ministr financí Babiš akcie svých firem Agrofert a SynBiol, pod niž spadá i Hartenberg, kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

Reklama

Výběr článků

Načítám