Hlavní obsah

Ceny pohonných hmot stoupají. Benzín za týden zdražil o třicetník

Pohonné hmoty od minulého týdne zdražily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 stoupla proti minulé středě o 30 haléřů na 29,94 koruny za litr. Nafta zdražila v průměru o 17 haléřů na 28,65 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 6. září

Článek

Nejvíce se za pohonné hmoty platí opět v Praze. Litr benzínu stojí v hlavním městě v průměru 30,74 Kč. Za více než třicet korun ho řidiči kupují také na Vysočině, v Jihomoravském, Plzeňském, Středočeském a Olomouckém kraji. Nafta je v metropoli za průměrných 29,56 Kč/l. Přes 29 korun stojí litr už jen na Vysočině, v Plzeňském a v Jihomoravském kraji.

Nejlevnější benzín i naftu natankují řidiči v Královéhradeckém kraji. Natural 95 v průměru za 29,53 Kč/l a naftu za 28,05 Kč/l.

Ceny u čerpacích stanic v létě klesaly, výjimkou byl pouze začátek srpna. Natural 95 byl v průměru za víc než 30 korun a nafta za víc než 29 korun naposledy ve druhé polovině června.

Ropa zdražuje

Ceny ropy Brent ve středu překonaly 54 dolarů za barel, americká ropa WTI zdražila na 49,22 dolaru za barel.

„Ceny ropy pokračují v trendu z posledních dnů, za kterým stojí obnovování provozu v řadě amerických rafinerií po hurikánu Harvey,” řekl podle agentury Reuters analytik Harry Tchilinguirian ze společnosti BNP Paribas.

Dalším faktorem je slabší vývoz ropy od členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). V srpnu činil 25,19 miliónu barelů denně a byl nejníže od dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám