Hlavní obsah

Výrobce stáhl z prodeje sušenky Zlaté věnečky, mohou obsahovat jedovatý pesticid

Novinky, tov

Výrobce cukrovinek společnost Mondelez stáhl z obchodů v Česku i na Slovensku šest šarží sušenek Zlaté věnečky. Mohl by v nich být jedovatý pesticid fipronil, který se našel v mnoha evropských státech ve vejcích. Jeho koncentrace v sušenkách by ale měla být nízká. Firma zatím čeká na výsledky testů, informoval v pondělí server iRozhlas.cz.

Foto: Stringer, Reuters

V německé laboratoři testují vejce na přítomnost pesticidu fipronil.

Článek

Před výrobkem Zlaté věnečky nejprve v pondělí varovali slovenští veterináři. Podle nich byla do sušenek použita vejce s nadlimitním obsahem pesticidu fipronil. Sušenky ze šesti dotčených šarží firma stáhla už minulý týden z obchodů.

„Předpokládané stopové množství látky v hotovém výrobku podle našeho interního zhodnocení nepředstavuje žádné zdravotní riziko pro člověka, který produkt zkonzumuje. Tříleté dítě s hmotností patnáct kilogramů by muselo sníst osmnáct 150gramových balení produktu z dotčených šarží, aby dosáhlo úrovní, které by mohly být považovány za škodlivé,“ řekla serveru mluvčí společnosti Mondelez Gabriela Bechnyská.

Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva potvrdil, že testy, které přítomnost fipronilu buď potvrdí, nebo vyvrátí, ještě nejsou hotové. Veřejnost s výsledky seznámí, jakmile je bude mít k dispozici.

Foto: David Ryneš, Novinky

Země, kde se objevila vejce s pesticidem fipronil. Vedle zemí Evropy šlo ještě o Hongkong.

Stahované věnečky jsou o hmotnostech 150 a 185 gramů. Zákazníci je mohou vrátit v místě nákupu.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Vejce kontaminované fipronilem a výrobky z nich se objevily ve zhruba dvou desítkách zemí EU včetně všech států sousedících s ČR. Čeští veterináři v minulém týdnu informovali, že už provedli 261 vyšetření vajec, vaječných výrobků a drůbežího masa, fipronil zatím nenašli.

Reklama

Výběr článků

Načítám