Hlavní obsah

Česká ekonomika zpomaluje. Chybí investice, rizikem je i inflace

Novinky, bož

Hrubý domácí produkt (HDP) v roce 2016 rostl o 2,3 procenta. Vyplynulo to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Již v pondělí přišla se svými čísly Evropská komise, podle níž česká ekonomika rostla o 2,4 procenta. Oba odhady potvrzují předpoklad, že česká ekonomika v loňském roce výrazně zpomalila proti předloňským 4,5 procentům.

Foto: Profimedia.cz

Výsledky za konec roku nejsou dobré ve srovnání s okolními zeměmi a neodpovídají ani prognózám analytiků.

Článek

„Růst HDP v posledním čtvrtletí zklamal, nicméně slabá data z průmyslu a maloobchodu zpomalení signalizovala s předstihem. Podnikatelé jsou v očekávání blížícího se exitu z kurzového závazku opatrnější, spotřebitelé začínají vnímat vyšší inflaci,“ uvedla pro Novinky hlavní ekonomka České bankovní asociace (ČBA) Eva Zamrazilová.

Výsledky za konec roku nejsou dobré ve srovnání s okolními zeměmi a neodpovídají ani prognózám analytiků.

„Ekonomika na konci loňského roku na rozdíl od ostatních zemí regionu nezrychlila. Mezičtvrtletní růst ve čtvrtém čtvrtletí stagnoval na 0,2 procenta. Dynamika tak výrazně zaostala za odhady analytiků,“ sdělil Novinkám ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Rizikem je inflace

Analytici rovněž vidí nebezpečí v inflaci, která na konci roku nečekaně zrychlila.

„Rizikem je výraznější reakce spotřebitelů na růst inflace, především vzestup cen základních potravin. Nečekaně stoupající ceny potravin srazily v prosinci růst objemu prodejů prakticky na nulu,“ varovala Eva Zamrazilová.

„Čím těsněji se inflace přiblíží ke třem procentům, tím pravděpodobnější je oslabení růstu spotřeby domácností pod 2,5 procenta. Realita očekávaného růstu investic o 2,7 procenta bude hodně záležet na udržení podnikatelské důvěry, pro ni je hlavním rizikovým faktorem kurzová nestabilita,“ dodala.

„Rychle rostoucí inflace začala postupně ukrajovat z růstu nominálních výdělků významnější část,“ poznamenal analytik ČSOB Petr Dufek.

Ekonomice chybí investice

Dalším problém pro českou ekonomiku je nedostatek investic.

„Loňský rok ukázal, že ekonomice stále chybějí investice. Po krátkém investičním boomu v roce 2015 se nepodařilo restartovat investiční aktivitu především veřejného sektoru, a to dostupným a levným penězům navzdory,“ dodal Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám