Hlavní obsah

ČEZ koupil dalších osm větrných parků v Německu

Novinky, tov

Největší tuzemská energetická firma ČEZ koupila v Německu dalších 35 větrných turbín o celkovém instalovaném výkonu 85,25 megawattu (MW). Osm větrných parků se nachází na severu země a všechny jsou již v provozu, informovala mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. První větrný park v Německu koupil ČEZ začátkem prosince.

Foto: ČEZ

Větrný park ČEZ v jihozápadním Německu (ilustrační foto)

Článek

„Jde o první skutečně velkou akvizici na německém trhu obnovitelných zdrojů energie. Naše větrné elektrárny v Německu vyrobí ročně více než 210 GWh elektřiny a pokryjí tak spotřebu téměř 100 tisíc domácností. I nadále nás zajímají již vystavěné parky na pevnině, ale i ty na moři a projekty ve fázi developmentu,“ řekl ředitel divize Nová energetika Tomáš Pleskač.

Nejnovější akvizice zahrnuje trojici společností spadajících pod renomovaný koncern wpd AG, což je jeden z největších developerů a provozovatelů větrných elektráren v Německu.

Garantovaný výkupní tarif

Elektrárny se nacházejí v osmi lokalitách na území spolkových zemí Meklenbursko-Přední Pomořansko, Braniborsko, Sasko-Anhaltsko, Sasko a Hesensko.

„Součástí kontraktu je i získání provozní podpory ve formě garantovaného výkupního tarifu na 20 let,” dodala mluvčí ČEZ Půlpánová.

První akvizicí Skupiny ČEZ na německém trhu byl začátkem prosince větrný park Fohren-Linden ve spolkové zemi Porýní-Falc. Větrnou elektrárnu o celkovém výkonu 12,8 MW převzal ČEZ do provozu od německé investiční společnosti AREAM. [celá zpráva]

Za jakou cenu ČEZ větrné parky nakoupil, společnost neupřesnila. Pleskač již dříve uvedl, že firma chce do roku 2020 do obnovitelných zdrojů investovat 50 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám