Hlavní obsah

Karlovarská sklárna Moser má nové vlastníky

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Novými výhradními vlastníky sklárny Moser v Karlových Varech se stali dosavadní minoritní akcionáři této akciové společnosti Jiří Zapletal z Prahy a Josef Brož z Ktiše na Prachaticku.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Sklárna Moser v Karlových Varech

Článek

„Přebíráme Moser s úctou a respektem a chceme ho dále rozvíjet tak, abychom na něj mohli být hrdi my, jeho zaměst­nanci i celá Česká republika. Moser určitě patří mezi podniky, kterým se říká rodinné stříbro, a tak s ním také budeme zacházet,“ řekl Zapletal, který se stal v listopadu na valné hromadě ­akcionářů předsedou představenstva společnosti.

Oba noví vlastníci Moseru nejsou neznámými manažery. „Oba se v minulosti zásadním způsobem podíleli na záchraně a restrukturalizaci Škody Plzeň,“ prozradila o nových vlastnících věhlasné manufaktury mluvčí společnosti Hana Wollerová. „Jiří Zapletal nejprve jako výkonný ředitel a poté jako generální ředitel a Josef Brož jako ­autor plánu finanční restrukturalizace,“ doplnila.

Na valné hromadě akcionáři jmenovali novým ředitelem společnosti Františka Schneidra. ”V minulosti působil jako generální ředitel Dell pro Českou republiku a obchodní ředitel a člen představenstva O2,“ sdělila.

K prvním zásadním změnám v Moseru došlo na konci ledna, kdy ve funkcích generálního ředitele a předsedy představenstva skončil po více než dvaceti letech Antonín Vlk. Nahradil ho tehdejší člen představenstva a jeden z akcionářů karlovarské manufaktury Petr Šulc z Mníšku pod Brdy. Společně s Vlkem tehdy odešel z funkce místopředseda představenstva Jiří Novák.

Po těchto změnách vedl představenstvo společnosti Moser Šulc, který tehdy projevil zájem o akcie Vlka a Nováka.

Mají všechny akcie

Zda následně k takovému převodu vlastnických práv k akciím došlo, či nikoliv, není zřejmé. Podle Wollerové Zapletal s Brožem získali nyní akcie od Šulce a Jiřího Michala z Prahy, který byl dosud dalším členem představenstva.

„Teď mají veškeré akcie sklárny Moser ve vlastnictví pan Zapletal s panem Brožem. Došlo tam k majetkovému převodu ­akcií,“ uvedla mluvčí sklárny.

Na otázku, v jakém poměru noví vlastníci Zapletal s Brožem drží 900 kmenových akcií v hodnotě 90 miliónů korun, Wollerová neodpověděla.

Moser je i výrobcem hlavních cen Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, jehož hlavním mediálním partnerem je deník Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám