Hlavní obsah

Británie by mohla zůstat v celní unii, řekli ministři. Trhy to ocenily

Novinky, bož

Hned dva ministři britské vlády ve čtvrtek naznačili, že by Británie mohla platit za přístup ke společnému trhu. Informoval o tom server Bloomberg. Zpráva potěšila trhy, což se projevilo na růstu libry. Ta dosáhla nejvyšších hodnot za poslední dva měsíce. V jednu chvíli se prodávala za 1,264 dolaru.

Foto: Novinky.cz s použitím Bloomberg

Varianty evropské integrace a velikosti evropských ekonomik.

Článek

Trhy reagovaly nejprve na slova ministra pro brexit Davida Davise. Ten uvedl, že Británie by zvážila placení příspěvků do EU ve snaze zajistit zemi nejlepší možný přístup na společný trh.

A variantu setrvání na společném evropském trhu naznačil také britský ministr obchodu Greg Hands v rozhovoru pro Bloomberg. Podle něj má britská vláda širokou škálu možností.

„Historie mezinárodního obchodu zná nejrůznější druhy celních unií,“ řekl Hands. „Můžete si vybrat, kterých trhů, kterých produktů se unie týká, a kterých nikoliv – takže se zde rozhodně nejedná o dvě varianty být uvnitř celní unie, nebo zůstat mimo,“ dodal.

Trhy se v poslední době obávaly takzvaného tvrdého brexitu, což znamená, že by Británie po vystoupení z EU nezůstala v Evropském hospodářském prostoru. Ten představuje celní unii, která umožňuje volný pohyb zboží, práce a osob.

Výroky ministrů daly trhům naději, že navzdory dosavadní rétorice premiérky Mayové se vláda pro tvrdý brexit dosud definitivně nerozhodla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám