Hlavní obsah

Veřejné finance budou v roce 2017 vyrovnané, odhaduje ČNB

• Aktualizováno

Veřejné finance by měly být podle odhadů České národní banky (ČNB) v roce 2017 vyrovnané. Letos počítá ČNB s deficitem veřejných financí 0,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a za loňský rok s deficitem 1,3 procenta HDP. Vyplývá to ze zprávy o inflaci, kterou v pátek zveřejnila ČNB.

Foto: David Ryneš, Novinky

Deficit veřejných financí 2007-2017

Článek

Předloni činil deficit veřejných financí 83 miliard, tedy 1,9 procenta HDP. EU požaduje deficit pod třemi procenty HDP.

V listopadu centrální banka počítala v roce 2017 s deficitem veřejných financí 0,1 procenta a letos s 0,6 procenta. Ministerstvo financí deficit veřejných financí podle lednové predikce odhaduje za loňský rok na 1,1 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Osobně nejsem tak optimistický. Myslím, že vláda nakonec neodolá pokušení zvýšit výdaje, zvláště před parlamentními volbami. Několik desetinek procenta si tak deficit připíše i v roce 2017,” řekl Novinkám Lukáš Kovanda ze společnosti Roklen. Naposledy veřejný sektor hospodařil vyrovnaně v polovině 90. let.

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, výzkumných ústavů a zdravotních pojišťoven.

Foto: David Ryneš, Novinky

Veřejný dluh

Klesat v následujících letech by měl podle ČNB i celkový vládní dluh, který je tvořen dluhem vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů. Letos by měl jeho podíl k HDP činit 39,7 procenta HDP. Příští rok by dluh měl klesnout podle odhadů ČNB na 38,4 procenta. Za loňský rok ČNB dluh odhaduje na 41,2 procenta HDP.

Podle kritérii pro přijetí eura by vládní dluh neměl překročit 60procentní hranici. ČR tak splňuje obě kritéria pro přijetí eura.

Související téma:

V absolutní hodnotě ale dluh roste. Letos má dosáhnout 1,86 biliónu korun, v roce 2017 1,88 biliónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám