Hlavní obsah

Investor Warren Buffett je v 85 letech třetí nejbohatší muž světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma Berkshire Hathaway byla kdysi jen malou textilkou. Warren Buffett z ní ale dokázal vybudovat kolos s tržní hodnotou přes 300 miliard dolarů, který drží podíly v řadě významných firem. Recept na úspěch má zdánlivě prostý: investovat do podhodnocených firem s dobrým vedením.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Warren Buffett

Článek

Buffett, přezdívaný „věštec z Omahy“, je třetím nejbohatším člověkem světa a významným filantropem. V neděli 30. srpna slaví 85. narozeniny.

Má smysl pro humor a každou valnou hromadu firmy mění v cosi mezi rockovým koncertem a veletrhem investičních příležitostí. Předpověděl oslabení dolaru a upozorňoval i na bublinu na americkém trhu s hypotékami.

Umí vydělat i na krizi

Buffett však tvrdí, že není třeba bát se ani recese. V roce 1974, kdy burzy zažívaly divoké časy, vydělal nejvíc peněz. Radí také nedávat peníze do ničeho, čemu člověk moc nerozumí. Toto pravidlo však Buffett sám porušil investicí do IBM.

Jeho konglomerát má podíly ve zhruba 80 podnicích nejrůznějších oborů – od spodního prádla přes banky, Coca-Colu, Exxon Mobil, Munich Re až po výrobu tryskáčů. Letos v srpnu Berkshire Hathaway oznámila svou největší akvizici v historii – převzetí průmyslové firmy Precision Castparts za zhruba 32 miliard dolarů. Transakce tak překonala převzetí 77 procent akcií železniční společnosti Burlington Northern Santa Fe za 26 miliard dolarů z roku 2010.

Buffett, který se pravidelně umísťuje na špici nejbohatších lidí, vykazuje podle agentury Bloomberg z minulého týdne jmění ve výši 63,4 miliardy dolarů. Lépe si stojí jen jeho přítel Bill Gates, zakladatel Microsoftu, a mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú.

První obchod v 11 letech

První obchod udělal Buffett již v 11 letech. Nakoupil akcie Cities Services za 38 dolarů, aby je následně za pár měsíců prodal s dvoudolarovým ziskem. Po několika letech akcie této firmy atakovaly 200 dolarů – a to byl okamžik, kdy si Buffett uvědomil význam dlouhodobého investování. Shrnul to slovy: „Jestli uvažujete o investování do akcií a nemáte minimálně desetiletý investiční horizont, nestojí tato investice za víc než deset minut vaší pozornosti.“

Warren Edward Buffett se narodil 30. srpna 1930 v Omaze v americkém státě Nebraska. Jeho otec byl burzovním makléřem a poslancem. V mládí Warren vynikal v matematice, z hlavy dokázal vypočítat i složité vzorce. Hodně také četl, zejména o investování. Vystudoval Pensylvánskou, Nebraskou a Columbijskou univerzitu, kde získal titul magistra ekonomie. Poté pracoval například v otcově firmě a posléze založil investiční společnost Buffett Associates.

Zpočátku pracoval ze své ložnice a rozmnožoval majetek svůj a svých příbuzných a přátel: v letech 1956 až 1969 ročně o 30 procent, kdy trh rostl průměrně o sedm až 11 procent. V roce 1962 koupila jeho firma Berkshire Hathaway nevýdělečnou textilní továrnu, na kterou se Buffett plně soustředil od roku 1969 a z níž učinil stále rostoucí a nakonec nejúspěšnější investiční firmu na světě. Uloženo v ní má přes 90 procent svého majetku, stejně tak i jeho společníci.

Warren je doma

O Buffettovi se mluví také v souvislosti s charitou, oblíbená je například internetová dražba oběda za jeho účasti. Většinu svého majetku hodlá převést na nadaci Billa Gatese a jeho ženy Melindy a na další organizace, například na nadaci pojmenovanou po své zesnulé ženě. Již nějaký čas Buffett v rámci kampaně Giving Pledge (Příslib) vybízí nejbohatší osobnosti světa, aby se během života vzdaly alespoň poloviny svého jmění a věnovaly ji na dobročinné účely.

Sám investor, známý zastánce zvýšení daní pro bohaté, nemá miliardářské manýry. Žije poměrně nenáročně v domě, který si kdysi zakoupil za 30 000 dolarů. Jedinou jeho slabostí je prý vášeň pro luxusní letadla. O Buffettovi se rovněž ví, že se moc nepřátelí s vyspělými technologiemi. V květnu 2013 si ale založil účet na Twitteru a úspěšně odeslal svůj první vzkaz ve tvaru: „Warren je doma.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám