Hlavní obsah

OPEC podle delegátů těžební limit ropy zřejmě nesníží

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nechá na svém pátečním zasedání současný limit těžby ropy zřejmě beze změn. Agentuře Reuters to v neděli řekl významný delegát OPEC z oblasti Perského zálivu. Trh s ropou se podle něj zdá být v dobré kondici a lze očekávat, že ceny ropy se později začnou opět zvyšovat. OPEC bude o těžební politice jednat 5. června ve Vídni.

Foto: Jo Yong-hak, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Případné snížení těžebního limitu by mohlo podpořit růst cen této strategicky důležité suroviny, řekl delegát. Podle něj ale takový krok není pravděpodobný ze dvou důvodů. Prvním z nich je Rusko a další země mimo OPEC, které vyjádřily neochotu, pokud jde o spolupráci na jakémkoli snížení limitu. Druhým důvodem je zotavování trhu, jehož kondice se podle činitele zdá být dobrá.

Světové ceny ropy ve druhé polovině loňského roku prudce klesly kvůli převisu nabídky nad poptávkou, který je zejména důsledkem rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech. Letos v lednu cena ropy Brent spadla na téměř šestileté minimum kolem 45 dolarů za barel. Od té doby ale na trzích nastalo mírné oživení a Brent se nyní pohybuje kolem 65 dolarů za barel.

OPEC už loni v listopadu rozhodl ponechat svůj celkový limit pro těžbu ropy beze změny na 30 miliónech barelů za den. Tento krok se obecně vysvětloval jako snaha členů OPEC bojovat s konkurenty o podíl na trhu. K letošnímu zotavení přispěly náznaky zpomalování těžby v USA a nečekaně rychlejší růst spotřeby suroviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám