Hlavní obsah

ČOI uložila prodejcům hraček pokuty za téměř milión korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila prodejcům hraček v letošním 2. čtvrtletí celkem 174 pokut za téměř milión korun. Inspektoři provedli 397 kontrol, z toho 393 u distributorů, u jednoho dovozce a tři u výrobců hraček. Porušení předpisů zjistili v 63 procentech kontrol. ČOI to uvedla ve středu v tiskové zprávě.

Foto: ČOI

Malé části představují pro děti nebezpečí udušení.

Článek

Inspektoři v uvedeném období zakázali prodej 1343 kusů hraček v ceně přes 82 tisíc korun.

Výsledky kontrol hraček potvrdily, že se opakují stále stejné nedostatky. "Na trhu jsou v nabídce hračky bez označení CE nebo hračky anonymní, tedy bez uvedení identifikačních údajů o jejich výrobci či dovozci, bez povinných označení a varování. A i hračky, které díky různým nedostatkům či vadám mohou ohrozit zdraví nebo dokonce život dětí," uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Jde například o příliš malé díly stavebnice, kterými se malé děti mohou udusit.

Na řadě výrobků také chyběla varovná upozornění či zdůvodnění, za jakých okolností je konkrétní hračka pro určitou skupinu dětí nevhodná. Případně jsou tyto informace uvedeny pouze v cizím jazyce.

"Při dalších kontrolách se zaměříme na dohledávání obchodních subjektů, které zodpovídají za distribuci hraček z ostatních členských států EU do České republiky, a také na dovozce hraček ze třetích zemí," uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Reklama

Související články

Sběrny při výkupu šidily, zjistila inspekce

Čtyřicet procent sběren, které v letošním druhém čtvrtletí kontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušilo právní předpisy. Čtvrtina z nich při výkupu...

Výběr článků

Načítám