Hlavní obsah

Nezaměstnanost je v Česku čtvrtá nejnižší z celé EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra nezaměstnanosti v ČR na úrovni sedmi procent byla v roce 2013 čtvrtá nejnižší v EU po Nizozemsku, Německu a Rakousku. Průměrná nezaměstnanost v EU činila 11 procent. Vyplývá to z výběrového šetření pracovních sil, které v pondělí představil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Česku ale pracuje podle šetření ČSÚ minimální počet osob na částečné úvazky (5,8 procenta), zatímco v Nizozemsku je to například až 50 procent zaměstnaných lidí.

S tím souvisí v případě ČR i jedna z nejvyšších délek odpracované doby v hlavním zaměstnání (40,9 hodiny) proti průměru 37,1 hodiny v EU.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

ČR se také vyznačuje dominantním zastoupením zaměstnanosti v průmyslu a stavebnictví (37,5 procenta), zatímco v celé EU je to 24,5 procenta.

Česko zároveň patří mezi země s nejvyšší zaměstnaností starších mužů ve věku od 55 do 64 let (62,6 procenta, 6. místo v EU). Naopak pod průměrem je u nás zaměstnanost starších žen (41,4 procenta proti 43,3 procenta v EU).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám