Hlavní obsah

V ČR je už 11 tisíc lidí, jejichž majetek přesahuje milión dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počet bohatých Čechů stále roste. V loňském roce bylo v ČR 11 tisíc lidí s majetkem vyšším než milión dolarů, tedy asi 27 miliónů korun. Jen loni jich přibylo 12 procent, což byl šestý nejrychlejší růst na světě. Uvedla to studie společností Merrill Lynch a Capgemini.

Článek

Také v dalších letech by se měl počet dolarových milionářů v ČR zvyšovat stejným tempem, tedy nejméně o tisíc lidí ročně. "Země pro to určitě má podmínky a potenciál, dobře roste i ekonomika," řekl ředitel společnosti Capgeminy Patrik Horný.

Lidé rozmnožují své bohatství nejčastěji obchodováním s cennými papíry, dluhopisy, nemovitostmi nebo prostřednictvím vkladů a hotovosti.

Evropa kvůli daním "zaostává"

Na celém světě je přibližně 7,7 miliónu dolarových milionářů, jejichž majetek se odhaduje na 28,8 biliónů dolarů (asi 800 biliónů Kč). Nejvíce jich žije v USA, Indii, Číně a Japonsku.

Počet extrémně bohatých lidí každoročně roste, jen loni se ve světě zvýšil o půl miliónu. Do majetku se přitom nezapočítává vlastnictví nemovitostí.

Do roku 2008 by měli dolaroví milionáři disponovat majetkem přes 40 biliónů dolarů, což je dvakrát více než v roce 1999. Zatímco v Severní Americe nebo Asii se loni počet milionářů rychle zvyšoval, Evropa mimo jiné kvůli vyšším daním zaostávala.

Výjimkou bylo kromě České republiky také Španělsko. "Naopak možnosti pro urychlené zbohatnutí třeba v Německu nebo Francii jsou menší," řekl Horný.

Přibývá i těch nejchudších

V ČR nepřibývá jen těch bohatých, ale i těch, kteří žijí pod hranicí chudoby. Ta podle Českého statistického úřadu ohrožuje 133 tisíc českých domácností, tedy 392 tisíc lidí, nejčastěji z řad dělníků a nezaměstnaných.

Za chudou je podle studie Centra pro sociální a ekonomické strategie označována rodina, která žije pod hranicí životního minima. To představuje přibližně 4100 korun na osobu na měsíc. U rodiny se dvěma dospělými a se dvěma dětmi tak životní minimum měsíčně představuje něco přes 11 tisíc korun. Částka je pohyblivá a vypočítává se podle mnoha ukazatelů pro každou konkrétné rodinu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám