Hlavní obsah

Ruský Evraz prodal ocelárny Vítkovice

Právo, Pavel Karban
Ostrava
Aktualizováno

Ruský Evraz prodal svoji hutní firmu Evraz Vítkovice Steel (EVS). Novými stoprocentními majiteli se podle webu Evrazu stala skupina soukromých investorů: Martinley Holdings, Nabara Holdings, Vitect Services, Hayston Investments a Dawnaly Investments. Každý z nich získal dvacetiprocentní podíl společnosti, jež zaměstnává 1100 lidí.

Foto: Ivan Blažek , Právo

Ilustrační foto

Článek

„Investoři mají v plánu dále rozvíjet společnost coby nezávislého hráče na trhu s válcovanými produkty a zlepšit ekonomiku EVS prostřednictvím synergií vznikajících z možnosti nakupovat základní suroviny od různých nezávislých dodavatelů,“ uvedl mluvčí společnosti Jaromír Krišica s tím, že noví investoři v nejbližší době neplánují významné změny v provozu ani ve složení managementu společnosti EVS.

O prodeji firmy už ví i předseda odborů Evrazu Zdeněk Kološ. „Je to tak, ještě ale nevíme, kdo je vlastník. Doufám, že to je ta česká skupina,“ řekl a dodal, že se bude chtít s novým majitelem nebo jeho zástupci sejít co nejdříve.

„Pro nás je směrodatné, aby podnik jel, aby zaměstnanci zůstali v tom počtu, jaký je, nebo aby se ještě lidé přibrali. Naše priorita je zaměstnanost,“ sdělil Kološ. Dodal, že nový majitel přebírá závazky toho starého.

„A my máme kolektivní smlouvu dobrou, podepsanou do roku 2018. Doufám, že nový majitel nebude na ní chtít něco měnit k horšímu,“ poukázal odborový předák.

Obchod za miliardy

Evraz na stránkách firmy uvedl, že pět privátních investorů zaplatilo za huť 89 miliónů dolarů (1,8 miliardy korun), navíc převzali závazky EVS ve výši 198 miliónů dolarů (téměř 3,8 miliardy korun).

Evraz Group koupil ostravskou ocelárnu v roce 2005 za přibližně 5,5 miliardy korun. Svou nabídkou překonal konkurenční firmu Mittal Steel. Evrazu se však dlouhodobě nedaří a od roku 2009 je ve ztrátě. Za poslední dva roky musel EVS odstavit svou ocelárnu, ve které pracuje 250 lidí, vždy minimálně na měsíc, důvodem byla špatná situace na trhu. V roce 2013 vyrobila firma 571 tisíc tun oceli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám