Hlavní obsah

Vláda vrátila levnější zelenou naftu zemědělcům, Babiš nehlasoval

Novinky, tov
Aktualizováno

Vláda ve středu schválila návrh na zachování daňového zvýhodnění nafty pro zemědělce na loňské úrovni, kdy dostali zpět zhruba 1,3 miliardy korun. Takzvaná zelená nafta byla ke konci loňského roku v Česku zrušena.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kabinet by chtěl podporu obnovit ještě letos na stejné úrovni jako loni, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Vláda se shodla, že v souladu s koaliční smlouvou se k tzv. zelené naftě vrátíme ještě letos. Bude připravena novela zákona o spotřební dani a vracíme se k podpoře na stejné úrovni jako v roce 2013. Byli bychom rádi, kdyby byl zákon účinný již letos. První možný termín je 1. červenec," uvedl premiér.

Možný střet zájmů

Zároveň dodal, že pro návrh hlasovala vláda jednomyslně, jen ministr financí Andrej Babiš (ANO) se kvůli možnému střetu zájmů hlasování zdržel. Babiš je majitelem Agrofertu, který by zvýhodnění u nafty rovněž využíval.

Andrej Babiš přitom ještě před jednáním vlády tvrdil, že na zachování zelené nafty nejsou v rozpočtu peníze. "Ministerstvo zemědělství ani neuvádí, z jakých zdrojů by bylo možné tento výpadek nahradit," zdůraznil mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Před dvěma lety, než vstoupil do politiky, Babiš zelenou naftu razantně hájil.

Většina EU zemědělce podporuje

Podle Sobotky většina států EU daňové zvýhodnění uplatňuje a čeští zemědělci by tak na společném unijním trhu byli znevýhodněni.

Zemědělci argumentují také tak, že spotřební daň slouží na opravy silnic a dálnic, které oni nepoužívají, protože jezdí po poli. V minulosti se ale objevila podezření, že dochází k částečnému zneužívání i pro soukromé účely.

Na základě nové analýzy ministerstva zemědělství slevu na daních zemědělcům z členských států EU neposkytují pouze Rakousko, Bulharsko, Nizozemsko a Slovensko.

Kalousek: Otevřený prostor pro daňové úniky

Znovuzavedení zelené nafty kritizoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, podle něhož  tím vláda dává prostor „obrovským daňovým únikům”.

„Pokud je vláda přesvědčena, že je potřeba navýšit veřejnou podporu českým zemědělcům, má plnou kompetenci učinit tak na výdajové straně bilance dotačním mechanismem,” dodal.

.

Reklama

Výběr článků

Načítám