Hlavní obsah

Řecký bankrot se zatím odkládá, země sehnala potřebné peníze

– Atény

Řecko se prozatím vyhne státnímu bankrotu, který mu vážně hrozil. Prodalo totiž podle očekávání další pokladniční poukázky v objemu asi 937 miliónů eur. Celkem tedy má pět miliard eur (asi 127,5 miliardy korun), které v pátek potřebuje na splacení jedné části dluhu.

Foto: Grigoris Siamidis , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Řecko bylo nuceno v úterý nabídnout pokladniční poukázky, neboť stále nedostalo další část úvěru od mezinárodních věřitelů. Země ale v aukci prodala papíry jen za 4,06 miliardy eur.

Řecko je závislé na mezinárodní finanční pomoci, věřitelé ale nechtějí další část úvěru zatím uvolnit. Řecká vláda si nicméně zajistila souhlas Evropské centrální banky (ECB), aby mohla nabídnout pokladniční poukázky a zajistit si peníze na takzvané rolování. Tak se v hantýrce finančních trhů říká situaci, kdy státy vydávají dluhopisy, aby mohly z jejich výnosů uhradit splatné závazky.

Měsíční prodej pokladničních poukázek je pro Řecko jediným způsobem, jak si zajistit peníze na trhu. Drtivou většinu takto nabízených pokladničních poukázek nakupují řecké banky, což znamená, že náklady na financování plně neodrážejí potíže, s nimiž se Řecko v důsledku dluhové krize potýká.

Atény začaly prodej pokladničních poukázek více využívat v srpnu, kdy si potřebovaly zajistit asi 3,2 miliardy eur na splacení dluhu vůči ECB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám