Hlavní obsah

Slovensko zavádí zvýšený registrační poplatek u silnějších automobilů

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Součástí konsolidačního balíčku slovenské vlády je zvýšení registrační daně při prvním přihlášení automobilu s výkonem motoru nad 80 kilowattů. V pátek toto opatření schválila vláda premiéra Roberta Fica. V současnosti tento poplatek činí pro všechny vozy jednotně 33 eur (asi 840 korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Registrační poplatky pro výkonnější vozy se budou pohybovat od 167 eur (asi 4275 korun) do 2997 eur (asi 76 700 korun). Zvýšený poplatek se tak bude vztahovat i na vozy Škoda Octavia se silnějšími motory. Právě Škoda Octavia je nejprodávanějším automobilem na Slovensku.

Vyšší registrační daň budou majitelé nových vozů platit od letošního října. Vláda vyloučila z kategorie zvýšených daní vozy, které se používají k podnikání. „Jedná se o vozy, které mají pouze tři místa k sezení. Jsou to klasická užitková vozidla, která se používají k podnikání,“ uvedl ministr financí Peter Kažimír.

Registrační poplatek se platí při první registraci automobilu na území Slovenské republiky. Další majitelé vozu už tento poplatek neplatí. Vyšší poplatek se bude týkat asi 70 tisíc vozidel ročně a stát by měl získat jeho výběrem 31 miliónů eur (asi 790 miliónů korun).

Odborníci varovali, že Slováci si budou výkonnější vozy registrovat v sousedních zemích. To se stalo například v Maďarsku, když po zvýšení registrační daně si podnikatelé registrovali automobily právě na Slovensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám