Hlavní obsah

Dluhy posílají Španělsko ke dnu, muselo slíbit věřitelům výnos sedm procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Výnos ze španělských desetiletých dluhopisů překročil sedm procent. Země si tak peníze na svůj chod půjčuje za stále větší úrok, informoval ve čtvrtek server Tradeweb v den kdy agentura Moody´s snížila rating Španělska o tři body. Sedmiprocentní výnos se považuje za dlouhodobě neudržitelnou hodnotu.

Foto: Andrea Comas , Reuters

Muž v budově burzy v Madridu

Článek

Ještě v minulých dnech se dluhopisy prodávaly těsně pod touto hranicí. Pokud by výnos neklesl a zůstal by na sedmi procentech či ještě výše, mohla by se země dostat do platební neschopnosti. Sedmiprocentní výnos se považuje za hraniční, vyšší se obecně považuje u desetiletých dluhopisů za nesplatitelný.

"Riziko ztráty investičního stupně tlačilo ráno na výnos a ten skončil na historicky nejvyšší hodnotě," uvedl analytik španělské makléřské firmy Renta 4 s odkazem na aktuální ztrátu ratingu země od Moody's

Euro v reakci na tuto zprávu kleslo k americkému dolaru a obchodníci začali nakupovat dluhopisy německé. Rozdíl úroků mezi německými dluhopisy, považovanými za bezpečné a španělskými je 5,14 procentního bodu.

Rating spadl o tři stupně

Není to však jediná špatná zpráva pro jihoevropskou zemi. Mezinárodní ratingová agentura Moody's jí srazila hlavní úvěrový rating hned o tři stupně na známku Baa3. Zdůvodňuje to vyšším zadlužením, v němž se Španělsko ocitne po čerpání dohodnuté finanční pomoci tamním bankám.

Rating je nyní v režimu pozorování s negativním výhledem a v nadcházejících měsících jej agentura může opět snížit.

Agentura Moody's následuje stejný krok agentury Fitch z minulého týdne, která zemi srazila rating taky o tři stupně. I zdůvodnění je podobné.[celá zpráva]

Nový rating Moody's je na samém dně investičního pásma. Pokud jej tedy agentura dále sníží, jak naznačila, rating se ocitne ve spekulativním pásmu. To znamená, že řada institucionálních investorů nebude moci španělské státní dluhopisy vůbec nakupovat, protože papíry s tak nízkým ratingem jsou považovány za příliš rizikové.

Důvodem ke snížení úvěrového ratingu je podle Moody's také velmi omezený přístup španělské vlády na mezinárodní kapitálové trhy, což může být do budoucna problém pro refinancování dluhu. Problematický je podle Moody's i pokles španělské ekonomiky. Ta se podle Fitch zotaví až v roce 2015. V zemi je také extrémně vysoká nezaměstnanost.

Ministři financí eurozóny se minulou sobotu dohodli, že Španělsko může čerpat až 100 miliard eur (asi 2,5 biliónu Kč) na pomoc tamním bankám. [celá zpráva]

Trhy se však obávají, že to nebude stačit. [celá zpráva]

Peníze mají fungovat jako půjčka, a zvýší tak celkové zadlužení Španělska. To se nyní podle listu Financial Times pohybuje kolem 559 miliard eur (asi 14,3 biliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám