Hlavní obsah

Ceny bytů po letech stoupají, může za to Praha

Praha

Nabídkové ceny bytů v letošním prvním čtvrtletí začaly v Česku poprvé od druhé poloviny roku 2009 růst. Prodejci nabízeli byty v celé České republice o 1,1 procenta dráž než před rokem, jak uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny táhla nahoru hlavně Praha, mimo metropoli dál klesaly.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Praze se nabídkové ceny bytů od ledna do konce března zvýšily meziročně o 3,8 procenta. V hlavním městě vykazovaly ceny bydlení v prodejních nabídkách vyšší nárůsty jen v letech 2007 a 2008. Mimo Prahu ale nabídkové ceny v letošních prvních třech měsících klesly o procento.

Podle nedávného průzkumu developerské společnosti Ekospol stojí v současné době metr čtvereční novostavby v Praze průměrně 48 433 korun bez DPH. Nejdražší z pražských obvodů je Praha 1 a Praha 2, kde se průměrná cena pohybuje ve výši 71 818 korun za metr čtvereční. Praha 9 pak podle této cenové mapy vychází s metrem čtverečním u novostavby za 42 843 korun jako nejlevnější.

Ve srovnání s rokem 2005 jsou nyní nabídkové ceny tuzemského bydlení vyšší o 43,7 procenta. Na vrcholu byly ceny v nabídkách v závěru roku 2008, kdy ve srovnání se základem roku 2005 byly vyšší zhruba o 70 procent.

Nabídkové ceny se na trhu často liší od cen, za které se byty nakonec skutečně prodají. Poslední údaje jsou nyní k dispozici za čtvrté čtvrtletí 2011. Prodejní ceny starších bytů se v závěru loňského roku podle ČSÚ meziročně snížily o 4,3 procenta. Novostavby, jejichž ceny sledují statistici zatím jen v Praze, zlevnily o 2,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám