Hlavní obsah

Eurozóna musí najít dalších 15 miliard eur pro Řecko

Brusel

Řecko bude potřebovat dalších zhruba 15 miliard eur (asi 377 miliard korun), aby vyrovnalo rozdíl mezi přislíbeným snížením dluhu a dohodnutým druhým záchranným programem v objemu 130 miliard eur. Agentuře AP to řekl zdroj v Bruselu. Evropská unie už podle něj i požádala eurozónu, aby pomohla tyto peníze někde najít.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zdroj se odvolává na nález mezinárodních inspektorů, kteří na rozdíl přišli. Mimo jiné to svědčí také o tom, že už se Řecko se svými soukromými věřiteli v zásadě dohodlo na tom, jakou část dluhu odepíše. Jednání nebyla ještě oficiálně dokončena, má se tak ale stát v řádu dnů.

Rozdíl je podle činitele možné vyplnit dalšími záchrannými úvěry, které by poskytli členové eurozóny nebo jejich centrální banky. V úvahu připadá i zapojení bank, kde je vlastníkem stát. To je například francouzská banka Caisse de Dépôts. Ta by mohla proti řeckým dluhopisům, které drží, vykázat účetní ztrátu.

Evropská centrální banka (ECB) spolu s centrálními bankami zemí eurozóny podle odhadu drží řecké dluhopisy v objemu asi 50 miliard až 55 miliard eur. ECB ale dluhopisy nakupovala na sekundárním trhu za výrazně nižší cenu, vznikl jí tedy účetní zisk.

Reklama

Výběr článků

Načítám