Hlavní obsah

Ekologický supertendr dostal od vlády červenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda na svém zasedání zrušila miliardovou zakázku na odstranění starých ekologických škod. Odmítla totiž schválit smlouvu se společností Marius Pedersen Engineering, která nabídla v soutěži nejnižší cenu 56,8 miliardy korun. Na tiskové konferenci po schůzi kabinetu to řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Právě Nečas se proti schválení smlouvy vyslovil již dříve, obdobně jako koaliční Věci veřejné. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) původně tendr prosazoval, později se i on postavil proti.

Vláda ministrovi financí uložila, aby zadávací řízení zrušil. Stát bude nyní v řešení starých ekologických zátěží pokračovat v dosavadní praxi, která spočívá ve vypisování zvláštních tendrů na sanaci jednotlivých lokalit.

To podle dřívějších vyjádření ministerstva financí může vést k rozdělení odpovědnosti mezi jednotlivé dodavatele a k následnému navyšování státních garancí.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je nyní asi 113 miliard korun. Podle ministerstva životního prostření je ale reálná suma zakázky kolem 40 miliard, podle nevládních organizací jen 25 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám