Hlavní obsah

Francouzská ekonomika míří do recese, stoupne nezaměstnanost

Paříž

Francouzská ekonomika vstoupí podle nejnovějších dat statistického úřadu Insee do recese. Nezaměstnanost navíc v příštím roce přesáhne desetiprocentní hranici a země také nejspíš přijde o nejlepší možný rating AAA. Informuje o tom vydání listu Les Echos.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ještě žádná prezidentská kampaň neodstartovala během takového ekonomického propadu,“ upozorňuje list na prezidentské volby, které se ve Francii uskuteční v příštím roce.

Podle Insee se francouzská ekonomika v posledním čtvrtletí letošního roku mezičtvrtletně propadne o 0,2 procenta a v prvním čtvrtletí příštího roku o 0,1 procenta. Naplní se tak definice recese, která znamená dva po sobě jdoucí mezičtvrtletní propady ekonomiky.

Další záchranný balíček na obzoru

Špatný ekonomický vývoj bude mít zásadní dopad na veřejné finance. Francouzská vláda přitom usilovala o snížení rozpočtového deficitu ze současných 5,7 procenta HDP na tři procenta HDP v roce 2013. Podle Les Echos je ale splnění takového cíle za současných podmínek „nemožné“.

Blížící se ekonomický propad francouzskou vládu donutil přijmout již dva balíčky úsporných opatření a v současnosti je pravděpodobný i vznik třetího krátce po prezidentských volbách v květnu 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám