Hlavní obsah

Vláda chce zmírnit zdražení elektřiny daní i povolenkami

Praha

Vláda se snaží pokud možno co nejvíc zbrzdit růst cen elektřiny v příštím roce. Pomoci jí k tomu má zavedení zvláštní srážkové daně za elektřinu vyrobenou ze solárních elektráren. Vzroste také poplatek za vynětí půdy, na níž jsou solární panely umístěny, ze zemědělského fondu. Zdražení elektřiny hodlá vláda kompenzovat i prodejem emisních povolenek. Informoval o tom ve středu po jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS).

Článek

Konkrétní propojení představených opatření mají ministerstva průmyslu a obchodu, financí, životního prostředí a pro místní rozvoj propočítat do 20. října a dát definitivní podobu příslušné novele zákona.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) mají schválená opatření snížit avizované zdražení elektřiny v příštím roce do deseti procent.

Kocourek společně s Nečasem prosazoval zvláštní daň za elektřinu vyrobenou ze solárních elektráren, aby návratnost investic do těchto zařízení vzrostla na 15 let. Nyní činí návratnost investic do solární energie zhruba sedm let.

Rozjitřená situace posledních dní

Debata vlády o způsobu, jakým stát zasáhne proti skokovému zdražení elektřiny, se v minulých dnech vyostřila. Premiér Nečas se v úterý postavil proti návrhu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), aby se k vyrovnání cen elektřiny použily výnosy z prodeje emisních povolenek. Nečas ministrův návrh označil za nerealistický a populistický.

Zdražení elektřiny v příštím roce hrozí kvůli prudkému rozvoji fotovoltaických elektráren a vyššímu příspěvku na výrobu elektřiny z těchto zdrojů. Poslední odhady Energetického regulačního (ERÚ) úřadu hovořily o zdražení elektřiny pro domácnosti o asi 12 procent a pro podniky o zhruba 17 procent.

Odhady ohledně růstu cen elektřiny napadla v úterý Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO), která hodlá na ERÚ podat ústavní stížnost. Procentní zdražení má být podle CZEPHO chybné a nadhodnocené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám