Hlavní obsah

Další rána pro Řecko, rating mu spadl rovnou o čtyři stupně

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Agentura Moody´s v pondělí snížila rating Řecka do spekulativního pásma na stupeň Ba1, zdůvodnila to riziky spojenými se záchranným programem. Moody´s snížila rating o čtyři stupně, což znamená, že je už stupeň pod kategorií braku.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Článek

Moody´s také snížila rating krátkodobých emisí dluhopisů z Prime 1 na Not prime.

Analytička Moody´s Sarah Carlsonová to vysvětlila tiskové agentuře Reuters tím, že záchranný balíček sice „efektivně eliminuje jakékoli krátkodobé riziko neschopnosti splácení z nedostatku likvidity. Povzbuzuje zavedení věrohodného a stimulujícího balíčku reforem, které mají vysokou pravděpodobnost stabilizace. Bez ohledu na to ale s programem spojená makroekonomická rizika jsou značná a více odpovídají ratingu Ba1“.

Do zadluženého Řecka přijeli v pondělí mezinárodní auditoři. Ti mají za úkol rozsáhlou kontrolu hospodaření země. Zároveň mají úředníci zjistit, zda Řekové dodržují schválený záchranný plán.

Do země dorazili auditoři jak z Evropské unie, tak z Mezinárodního měnového fondu. Obě instituce totiž do země nalijí 110 miliard eur, aby se vyhnula bankrotu. Součástí pomoci jsou nutné škrty v rozpočtu. I na jejich dodržování se auditoři podívají.

Krom jiného budou zpovídat ministry, státní úředníky a také tamní nezávislé experty.

Jedním z důvodů kontrol je také fakt, že země v předešlých měsících přiznala, že falšovala údaje o hospodářské situaci. To se však provalilo až poté, co se Řecko dostalo do velkých finančních problémů.

Deficit veřejných financí dosáhl zhruba 14 procent HDP, přitom do roku 2014 by se měl deficit dostat do limitu EU, tedy pod tři procenta. Škrty v rozpočtu pomalu přináší své výsledky. Zatímco loňský schodek rozpočtu činil do konce května 14,6 miliardy eur, letos to bylo již jen 8,9 miliardy eur.

Nicméně je třeba upozornit, že špatné zprávy se netýkají jen Řecka. S obrovskými dluhy se potýkají i další země. Například Itálie podle tamní centrální banky prohloubila v dubnu veřejný dluh na 1,8 biliónu eur, což je těžko představitelných 46,26 biliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám