Hlavní obsah

Země s vysokými deficity musí mít jasné plány ozdravení, tvrdí šéf OECD

Země s vysokými rozpočtovými deficity musí představit jasné plány na ozdravení a vyrovnání veřejných financí, pokud si chtějí uchovat důvěru investorů a neupadnout do dluhové krize jako některé evropské státy. Řekl to v úterý na konferenci v Montrealu generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría. Začít s realizováním těchto plánů okamžitě však není podle něj nezbytně nutné.

Foto: Nicky Loh, Reuters

Prezident Evropské centrální banky Jena-Claude Trichet (vlevo) a šéf OECD Angel Gurría

Článek

"Zajistěte, abyste vyslali trhům signály o fiskální konsolidaci," řekl Gurría. Předkládáním plánů konsolidace se vlády podle něj vyhnou tomu, co se stalo Řecku. To se kvůli ztrátě důvěry investorů dostalo do dluhové krize a muselo požádat o rozsáhlou mezinárodní pomoc, jejíž podmínkou jsou razantní rozpočtové úspory a snižování deficitu.

"Musíme začít ihned? Ne. Musíme oznamovat plány ihned? Ano," prohlásil Gurría. Dotkl se tím klíčové ekonomické otázky současné doby, to znamená načasování "exitu" čili odbourávání vysokých deficitů vzniklých ve snaze pomoci zvýšenými vládními výdaji ekonomikám a finančnímu sektoru v hluboké hospodářské recesi a finanční krizi.

Ministři financí zemí G20 se v sobotu domluvili v této otázce na kompromisním vyjádření. Slíbili, že jejich země nastoupí cestu ozdravování veřejných financí, avšak tak, aby neohrozily ekonomické oživení. Ty země, které k tomu budou mít prostor, by podle G20 měly podporovat globální ekonomiku posilováním domácí poptávky.

Spojené státy s podporou Mezinárodního měnového fondu chtěly, aby se především Německo jako nejsilnější evropská ekonomika zavázalo k podpoře domácí poptávky a odložilo úsporná opatření. Evropa v čele s Německem však po řecké krizi již plně nastoupila cestu fiskální konsolidace a německá vláda v pondělí přijala čtyřletý plán úsporných opatření a zvýšených daní, který začne realizovat od příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám