Hlavní obsah

Sníh způsobil tisíce škod za stovky miliónů korun

Praha

Sněhová kalamita, která postihla od počátku ledna většinu republiky, způsobila klientům pojišťoven tisíce škod za celkem stovky miliónů korun. Nejvíce pojistných událostí vzniklo v Praze a ve středních Čechách. Vyplývá to z ankety mezi největšími domácími pojišťovnami. Škody budou podle nich přibývat s tím, jak při oteplení bude sníh těžknout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Padající sníh poničil mnoho aut.

Článek

"V souvislosti s tíhou sněhu a obecně sněhovou kalamitou od začátku roku evidujeme již 4400 případů, jejichž celkový objem přesáhl 100 miliónů korun," řekl Jan Marek z tiskového oddělení České pojišťovny. Z hlediska počtu škod patří podle něj k nejpostiženějším oblastem Středočeský kraj (1144 událostí), následovaný Prahou (1030) a Východočeským krajem (691).

Kooperativa k dnešnímu dni registrovala přes 2800 škod na majetku a vozidlech za celkem 117 miliónů korun. Škodám dominují poškozené nemovitosti, ale sníh poškodil také 350 automobilů, velmi často šlo o sníh padající ze střech. Ve většině případů rozbil čelní sklo nebo poškodil karoserii vozidla.

"Škody razantně rostly zejména v minulém týdnu, kdy kvůli oteplení způsobil tající a těžknoucí sníh asi třikrát více škod než v prvním týdnu. Podobnou situaci můžeme očekávat při dalším oteplení," dodal mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Trojnásobný nárůst

Alianz následkem mrazu a přívalů sněhu eviduje přibližně 800 škod v objemu, který podle předběžných odhadů přesáhne deset miliónů Kč. Za uplynulý týden se počet škod zvýšil trojnásobně, teprve nyní se začíná vracet do normálu. Jde o škody způsobené tíhou sněhu a poškození kvůli padajícímu sněhu a ledu, upozornila mluvčí pojišťovny Pavla Paseková. Česká podnikatelská pojišťovna má nahlášeno 250 škod za celkem 20 miliónů Kč.

Největší škody, které klientům Kooperativy dosud klienti nahlásili, jsou podle Káni poškozené haly v Brně a Praze. V Brně nevydržela tíhu sněhu střecha výstavní haly na výstavišti. V rámci soupojištění bude podíl škody u Kooperativy okolo 12 miliónů korun. V Praze registruje pojišťovna poškozené střechy u dvou skladových hal. V obou případech škoda šplhá k pěti miliónům korun.

V rámci havarijního pojištění Kooperativa v průběhu sněhové kalamity řešila téměř 5000 škod. Většinou šlo o menší škody; nicméně tyto škody prý nijak výrazně nepřevyšují obvyklý počet škod v průběhu předchozích zim. Proti stejnému období loni se počet škod zvýšil jen o desetinu. "Může to být ovlivněno i tím, že na silnicích se v důsledku zhoršeného počasí pohybuje méně vozidel. Kdo nemusí, tak nevyjíždí," poznamenal Káňa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám