Hlavní obsah

Občanské sdružení podle policie zneužilo dotaci z EU

Protikorupční policie obvinila jednoho muže z občanského sdružení Europlatform z úvěrového podvodu. Společnost prý zneužila dotaci z EU, informovala ve čtvrtek televize Nova. Jde asi o 650 000 korun. Obviněnému muži hrozí až osm let vězení. Europlatform se nařčení brání.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Sdružení podle Novy uvádělo, že za statisíce korun pořádá školení soudců, v dokladech ale figurují i lidé, kteří na těchto akcích nikdy nebyli. Podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka nebyly peníze čerpány v souladu s podmínkami. "Byly buď vyčerpány jinak nebo ta akce neproběhla vůbec," řekl televizi.

Sdružení v minulosti žádalo o dotaci 1,3 miliónu korun, polovinu částky nakonec dostalo. Europlatform s obviněním nesouhlasí. "Těch 650 000 ... za tím já si stojím, že opravdu byly účelně vynaloženy," řekl Nově Petr Grega ze sdružení.

O tom, že policie Europlatform prověřuje, informovala už v srpnu Česká televize. Uvedla, že na prezenčních listinách vzdělávacích akcí financovaných z unijních grantů z roku 2007 jsou i podpisy lidí, kteří říkají, že tam nebyli. "Nebyla jsem pochopitelně na jediné z těch akcí, ani jsem být nemohla," řekla tehdy královéhradecká soudkyně Věra Adámková, jejíž podpis prý je hned na třech prezenčních listinách z konferencí Europlatformu, ovšem v termínech, kdy Adámková soudila.

Grega televizi Nova řekl, že prezenční listiny "dělala třetí osoba", identifikovat ji teď prý nemůže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám