Hlavní obsah

Španělsko našlo u pobřeží Venezuely obrovské ložisko plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský petrochemický gigant Repsol objevil u pobřeží Venezuely obrovské ložisko zemního plynu. Podnik v pátek uvedl, že jde o jedno z největších nalezišť ve světě. Repsol věří, že má rezervy až osm biliónů krychlových stop plynu, tedy až 226 miliard krychlových metrů.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Článek

Mluvčí podniku dodala, že Repsol ještě provádí závěrečné testy, aby se o množství nalezeného plynu ujistil. O nálezu prvně informoval list El Pais v rozhovoru s venezuelským prezidentem Hugem Chávezem. Mluvčí Repsolu dnes odhadovaný objem ložiska potvrdila.

Přesnější odhad rozsahu naleziště bude známý během několika týdnů. Repsol pracuje na projektu v konsorciu s italskou skupinou Eni.

Chávez uvedl, že zásoby naleziště dosahují sedmi až osmi bilionů krychlových stop plynu. Vytěžitelných z toho podle něj je 1,5 až dva biliony stop3. Celkové přírodní zásoby zemního plynu na světě loni odhadoval britský sborník BP Statistical na 6534 bilionů krychlových stop.

Chávez se zastavil ve Španělsku během oficiální cesty po evropských a asijských státech včetně Íránu, Ruska a Turmenistánu. Venezuelský prezident naléhá, aby bývalé sovětské země vytvořily kartel exportérů plynu podobně jako v těžbě ropy působí OPEC, dodal Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám