Hlavní obsah

Bursík navrhuje Evropě nižší DPH pro recykované výrobky

BRUSEL

Česká republika bude v Evropě prosazovat, aby výrobky z recyklovaných materiálů byly zařazeny do snížené sazby DPH, a tudíž byly levnější. Na pondělním jednání ministrů životního prostředí EU to řekl český šéf resortu Martin Bursík (SZ).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Martin Bursík.

Článek

Do snížené sazby by podle plánů Prahy měly spadat takové produkty, které by zcela či z velké části byly vyrobeny z recyklovatelných materiálů.

"Připravili jsme zvláštní komunikaci, která se týká oživení recyklačního průmyslu. Součástí je i snaha o přiřazení recyklovaných produktů do snížené DPH," řekl Bursík. 

Nejčastěji se recyklují umělé hmoty a papír. Z umělých hmot se znovu vyrábějí vlákna, jimiž se plní například zimní bundy nebo spací pytle. Z recyklovaného papíru se nejčastěji vyrábí toaletní papír, obálky nebo sešity.

Normální a snížená sazba DPH se v jednotlivých zemích 27členného bloku liší. Zatímco v ČR je to například 19 a devět procent, třeba v Británii je to 15 a pět procent, na Slovensku 19 a deset procent. 

Kalousek: Návrh nemá šanci

O tom, zda volání ministrů životního prostředí bude vyslyšeno, ale musejí rozhodnout šéfové resortů financů jednotlivých zemí, pod které problematika zařazení zboží do kategorií DPH spadá. Podle českého šéfa resortu návrh neuspěje.

"Podle toho, jak probíhají jednání o snížených sazbách, pokládám za vyloučené, aby s tímto návrhem souhlasilo všech 27 ministrů financí EU," uvedl už před časem ministr financí Miroslav Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám