Hlavní obsah

Bankrotujícímu Islandu chce Norsko půjčit 12 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norsko chce poskytnout Islandu postiženému krizí na finančních trzích půjčku 500 miliónů eur (12,1 miliardy Kč) a je ochotno působit jako prostředník ve sporu s Británií, který vznikl kvůli problémům islandských bank. Uvedl to norský ministr zahraničí Jonas Gahr Störe při své návštěvě Reykjavíku.

Foto: Bob Strong, Reuters

Islandský premiér již dříve varoval, že celkové náklady na vypořádání se s bankovní krizí na Islandu můžou dosáhnout 1,1 biliónu islandských korun (180 miliard Kč).

Článek

Island, kde žije jen něco přes 300 000 lidí, se stal jednou z prvních obětí globální finanční krize. Zemi se již podařilo uzavřít předběžnou dohodu s Mezinárodním měnovým fondem o půjčce ve výši dvou miliard dolarů (38,4 miliardy Kč) a jedná o půjčce s dalšími stranami, včetně Ruska a Evropské unie. Peníze mají zemi pomoci oživit ekonomiku a posílit hroutící se finanční systém.

Islandský premiér Geir Haarde dodal, že navrhl Norsku, které je dobře známé na mezinárodním poli jako vyjednavač příměří, aby se stalo prostředníkem v diplomatickém sporu mezi Islandem a Británii. Konflikt vznikl minulý měsíc, kdy Británie využila protiteroristický zákon, aby zmrazila majetek islandské banky Landsbanki v Británii, a ochránila tak vklady britských občanů.

Island musel kvůli finanční krizi od konce září zachránit zestátněním před krachem všechny tři své největší banky, které v minulých letech prudce expandovaly v zahraničí a rozsáhle se zadlužily, napsala agentura Reuters.

Islandský premiér již dříve varoval, že celkové náklady na vypořádání se s bankovní krizí na Islandu můžou dosáhnout 1,1 biliónu islandských korun (180 miliard Kč). Suma představuje 85 procent hrubého domácího produktu, který severský stát vytvořil v loňském roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám