Hlavní obsah

Argentina znárodní penzijní fondy

Novinky, BBC, rei
BUENOS AIRES

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová v úterý místního času schválila návrh zákona na znárodnění všech deseti privátních penzijních fondů v zemi. Krok umožňuje vládě převzít kontrolu nad téměř 30 miliardami dolarů (přes půl biliónu korun).

Článek

Argentina chce krokem ochránit investice před turbulencemi na globálních finančních trzích. Kritici však tvrdí, že chce s vyhlídkou na tvrdší časy jen shrábnout peníze pro sebe. Zákon musí ještě schválit Kongres, který se kvůli tomu sejde příští týden. Komplikace se neočekávají, protože v něm má vládní strana většinu.

Fernándezová řekla, že zákon je ochranným opatřením v době pádu cen na světových burzách. Už ale samotné očekávání schválení zákona prezidentkou poslalo akcie dolů o 11 procent. Desítka privátních penzijních fondů představuje zároveň největší investorské instituce v Argentině a oznámení prezidentské kanceláře tudíž zasáhlo i kurz pesa.

Vláda tvrdí, že systém soukromých fondů zklamal. Zastánci systému ale tvrdí, že představuje pevný mechanismu, který za 14 let své existence vykazoval trvalý růst. Vládní krok vítají odbory. Jako spoustě Argentinců se jim nelíbilo, že fondy negarantují minimální penzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám