Hlavní obsah

Koh-i-noor popírá, že by chtěl končit s výrobou v Česku

– ČESKÉ BUDĚJOVICE

Společnost Koh-i-noor Hardtmuth popírá informaci pátečních Hospodářských novin, že se chystá prodat svoji továrnu a přesunout výrobu do zahraničí. Generální ředitel Koh-i-nooru Hardtmuth Vlastislav Bříza řekl, že firma možná přesune do zahraničí jen menší část své produkce, většinu kancelářských a školních potřeb ovšem bude i nadále vyrábět v Česku.

Foto: ČTK

Firma popírá, že by chtěla přesunout výrobu tužek z Česka do zahraničí.

Článek

"V žádném případě nehodláme přesunout veškeré výrobní kapacity do zahraničí. Zvažujeme jen další strategický minoritní přesun některých výrobních kapacit směrem na východ a do Asie," uvedl Bříza.

Důvodem přesunu jsou neustále rostoucí náklady a nedostatek pracovních sil. Kam se mají některé závody přesunout, Bříza neuvedl. "Bude záležet na výhodnosti případné nabídky. V Budějovicích rozhodně zůstanou kanceláře firmy, sklady a případná menší výroba uměleckého sortimentu," řekl majitel firmy Vlastislav Bříza.

V budějovickém areálu firmy pracuje nyní přes tisíc zaměstnanců. Už nyní českobudějovický Koh-i-noor vyrábí zboží nižších kategorií v čínském Nanjingu a loni koupil za nezveřejněnou cenu bulharský závod na výrobu fixů a propisovačů.

Po Číně a Bulharsku se nyní největší středoevropský výrobce tužek a pastelek chystá do Vietnamu. Firma tam chce postavit závod na výrobu kaučuku, který by jí pomohl ještě více srazit náklady.

"Vietnam nám nabízí ještě levnější pracovní sílu než Čína. Navíc tamní lidé o naší zemi něco vědí," řekl Bříza.

Jeden z nejstarších výrobců

Koh-i-noor Holding, který měl loni obrat 1,8 miliardy korun, se přesunováním výroby do zahraničí přidal k řadě českých firem, jež se snaží snížit neúměrné výrobní náklady. Společnost vlastní minoritní podíl v ruské firmě Sibirskaja karandašnaja fabrika, vyrábějící dřevěné tužky. Loni také ovládl poličskou nástrojárnu Ponas.

Historie českobudějovické společnosti Koh-i-noor sahá do roku 1790, je tedy jedním z nejstarších výrobců výtvarných a kancelářských potřeb na světě. Ochranná známka Koh-i-noor, zaregistrovaná v roce 1894, je nyní chráněna v 73 zemích světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám