Hlavní obsah

Stát zatím nemusí platit 12 miliard kvůli povodním

Právo, kij
OSTRAVA

Podle rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě nemusí státní podnik Povodí Odry prozatím zaplatit 12miliardové odškodnění společnosti Transkorekta. Firma chtěla po státním podniku vysokou kompenzaci za škody způsobené v někdejší chemičce Ostramo při povodních, které byly na severu Moravy a ve Slezsku v roce 1997.

Článek

Před dvěma roky přiznal Transkorektě nárok na miliardové odškodné ostravský okresní soud. Jeho verdikt nyní krajský soud zrušil. „Mohu potvrdit, že rozhodnutí okresního soudu bylo zrušeno a věc byla vrácena na okresní soud,“ sdělila Právu mluvčí krajského soudu Barbara Plchotová.

Okresní soud bude muset o nároku soukromé firmy rozhodnout znovu a stanovit, jestli je Povodí Odry za škody v areálu bývalé chemičky zodpovědné. Státní podnik již dříve vinu odmítl.

„Tehdejší firma Ostramo Vlček nepodnikla žádné kroky ke zmírnění škod před zaplavením ani po zaplavení areálu. Podstatná část žalované částky je zcela fiktivním nárokem. Firma byla před povodní ve ztrátě, neplatila za zaměstnance zdravotní a sociální pojištění,“ uvedla již dříve mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková s tím, že nárok Transkorekty se skládá z přibližně jedné miliardy korun takzvaných povodňových škod a sedmi miliard jako hodnoty nikdy nerealizovaného provozu na regeneraci minerálních olejů. Další čtyři jsou údajně úroky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám