Hlavní obsah

Slovensko možná dostihne Česko za sedm let

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava), Tomáš Holý
BRATISLAVA/PRAHA

Slovensko se v posledních letech dere silným tempem kupředu a začíná tak stíhat Českou republiku. Silný růst ekonomiky umožní Slovensku dostihnout úroveň Česka možná za sedm let, Německa za deset. Maďarsko bylo Slováky již předstiženo. Jak píše slovenský deník Pravda, životní úroveň Slováků je stále o třetinu nižší než průměr Evropské unie. To potvrzují i ekonomičtí analytici.

Článek

„V roce 2002 bylo Slovensko na 55 procentech průměrné vyspělosti Evropské unie. ČR pak na 71 procentech. Letos je to pro Slovensko 70 procent a my jsme na 82 procentech, používám-li indikátor HDP na hlavu,“ řekl Novinkám analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Slovenská ekonomika loni rostla nejrychleji ze všech zemí Evropy. Letos by se kvalita života Slováků měla přiblížit k jednomu ze starých členů Evropské unie - k Portugalsku. Před Slováky zůstávají Slovinci, Estonci, ale také Malta a Kypr.

Propast a zaostávání Slovenska proti průměrné životní úrovni ve vyspělé Evropě, ale také ve srovnání s Českou republikou, pomáhá překlenout rostoucí ekonomika. „Dynamikou ekonomiky vede Slovensko před ČR. Tamní růst HDP podpořený liberálními reformami zařadil zemi mezi nejdynamičtější státy světa,“ dodal Michl.

Kolem roku 2015 Česko možná Slováci doženou

"Přibližně 90 procent české úrovně by mohli Slováci dosáhnout kolem roku 2015," domnívá se analytik ING Bank Eduard Hagara. To potvrzuje i analytik Komerční banky Miroslav Frayer, podle jehož mínění by se Slováci mohli české úrovni přiblížit v letech 2015 až 2020.

„Hlavním tahounem tamní ekonomiky je beze sporu Bratislava a přilehlé regiony. Směrem na východ pak výkonnost klesá a rozdíly se stupňují,“ řekl Frayer Novinkám. Podle něj je podobná situace i v ČR. Rozdíly mezi Prahou a ostatními regiony jsou dost propastné.

Reklama

Výběr článků

Načítám