Hlavní obsah

Ceny ropy, zlata a platiny lámou rekordy

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy, platiny, zlata a dalších komodit jsou v současnosti na historicky rekordních hodnotách a jejich zdražování podle odborníků ještě zdaleka není u konce. Kvůli obavám z inflace a pádu akciových trhů ceny komodit ještě porostou.

Článek

Americká lehká ropa West Texas Intermediate podražila ve čtvrtek na nový historický rekord 101,32 dolarů za barel (159 litrů) a do konce roku může podle některých analytiků zdražit až o dalších 50 procent.

To by znamenalo výrazné zvýšení cen pohonných hmot u čerpacích stanic, a to až o několik korun na litr. Zlato ve čtvrtek v Londýně vystoupalo na historické maximum 947,10 USD za troyskou unci, když za jediný den zdražilo o 11 dolarů.

Na ještě vyšší hodnotu vystoupala cena platiny, která během dne zdražila o 13 dolarů na 948,40 USD za unci. Důvodů je podle ekonomů několik.

„V současnosti dochází k přesunu kapitálu investorů do oblasti komodit. Je to dáno tím, že akciové trhy nepodávají v poslední době zrovna vysoké výkony, rovněž dluhopisy nesou nízké výnosy a ceny nemovitostí, především v USA, v důsledku hypoteční krize ve Spojených státech klesají,“ řekl Právu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Obavy z inflace

Dalším aspektem jsou obavy z vysoké inflace, která tíží mnoho světových ekonomik. „V Číně loni rostly ceny v průměru o 7,1 procenta, ve Spojených státech přes 4 procenta a v Rusku je míra inflace dokonce dvouciferná,“ uvedl Čermák.

Investoři tak podle něho nakupují na komoditních trzích, aby se tak bránili znehodnocení svých prostředků vysokou inflací. Zdražování napomáhá i slábnoucí dolar, který kromě vysoké poptávky a geopolitické situace přispívá i k růstu cen ropy. Země produkující ropu prodávají tuto surovinu v dolarech, a protože nechtějí snižovat své příjmy, tlačí na růst cen ropy.

Ta roste i kvůli obavám z toho, že by se členové ropného kartelu OPEC na počátku března mohli dohodnout na snížení těžby. Ceny všech komodit, ať jsou to drahé kovy nebo ropa, se zvyšují částečně i díky vysoké poptávce. Navzdory výrazně slabšímu růstu americké ekonomiky je totiž po komoditách stále vysoká poptávka, která ale přichází z jiných částí světa, především z Asie.

„Obchodníci jdou na ropný trh kvůli inflaci, aby se jejich aktiva zhodnotila s nejvyšší pravděpodobností,“ uvedl analytik serveru optionsXpress. „Stalo se to u ropy téměř sebenaplňujícím proroctvím. Každý se obává inflace, proto své peníze dávají do ropy, což inflaci zvyšuje,“ dodal.

Železná ruda až o 70 % dražší než před rokem

Výrazný nárůst cen zažívá i železná ruda. Potvrzují to průběžné výsledky jednání o nových smlouvách, které s odběrateli vede největší světový producent rudy, brazilská společnost Vale. Té se daří uzavírat s klíčovými odběrateli ceny, které jsou většinou alespoň o 60 procent vyšší než loni.

Analytici těsně před koncem loňského roku předpovídali, že ceny železné rudy se letos zvýší minimálně o 30 procent. Japonské ocelárny JFE, Kobe, Sumitomo a Nisshin budou od začátku příštího finančního roku, který začíná v dubnu, platit o 65 procent víc než před rokem.

V některých případech se cena rudy zvýší dokonce o 71 procent, takže bude dosahovat 79 dolarů za tunu. Relativně lépe z jednání zatím vycházejí evropské koncerny. Například německá skupina ThyssenKrupp rovněž přistoupila na růst o 65 procent, Ceny rudy se zvyšují už šest let v řadě. „Ceny většiny komodit jsou již nyní hodně vysoko, ale je dost možné, že půjdou ještě nahoru,“ upozornil Čermák.

Reklama

Související témata:

Související články

Cena americké ropy znovu zlomila rekord

Cena americké ropy překonala v noci na středu podruhé během dvou dní rekord. Prodávala se za 101,32 dolaru za barel. Cena se tak přiblížila historickému maximu...

Výběr článků

Načítám