Hlavní obsah

Koruna poprvé v historii prolomila hranici 17 korun za dolar

Novinky, toh
Aktualizováno

Česká koruna prolomila ve čtvrtek další magickou hranici k dolaru a dostala se pod 17 Kč/USD. Podle serveru Patria se chvíli obchodovala za 16,99. Dolar oslabuje kvůli horší prognóze Fedu ohledně vývoje americké ekonomiky.

Článek

K euru je dolar na hodnotě 1,4745 USD, ztrácel především ve středu.

Česká koruna se k evropské měně pohybuje na silné hodnotě 25,10 koruny za euro. Veze se na vlně posilování všech středoevropských měn.

"Dolar nikdy předtím nebyl u nás takhle levný. V roce 2000 se prodával i za 42 koruny. Od té doby je to ale rychlý sešup dolů," komentoval ekonomický analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Pro takto silný kurz jsou především dva důvody. "Pro finanční trhy je teď tématem číslo jedna míra útlumu americké ekonomiky. Spekuluje se o dalším poklesu úrokových sazeb v Americe naopak se snižováním úroků v eurozóně to zatím není příliš horké. Proto padá dolar proti euru a následně i proti koruně," uvedl.

Dalším důvodem je prý to, že koruna díky období rostoucích úroků v ČR, výbornému HDP a zahraničnímu obchodu posiluje proti euru, což pomáhá v růstu i vůči dolaru.

„Pro ty, kdo nevěří na recesi v USA, je nyní vhodná doba postupně nakoupit dolary,“ uzavřel Michl.

Rekordy padají i vůči euru

Již minulý týden se tuzemská měna výrazně posunula, a to vůči jednotné evropské měně. Během několika dní bořila jeden rekord za druhým, až se v pátek dostala na hranici téměř 25 korun za jedno euro.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám