Hlavní obsah

OKD investuje přes osm miliard do technologií

Právo, Anna Bortlíčková
OSTRAVA

Těžařská společnost OKD investuje v horizontu zhruba dvou let do důlních technologií 300 miliónů eur (přes 8 miliard korun). Největší investice v historii firmy přinesou větší produktivitu, zvýší bezpečnost horníků v podzemí a umožní vytěžit dosud obtížně přístupné zásoby uhlí. Zároveň ale sníží zaměstnanost.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Investici OKD do techniky vrátí úbytek pracovníků. Ilustrační foto

Článek

Novinářům to v úterý v Ostravě řekli členové nejvyššího vedení firmy. Investice budou rovnoměrně rozděleny do všech pěti dolů OKD, tedy dolů Darkov, ČSA, ČSM, Lazy a Paskov.

Technický ředitel OKD Jan Matula upřesnil, že pro každý důl budou pořízeny dvě sady technologií pro dobývání, které dodavatelé pro firmu vyrábí na míru. Součástí investic je osm razicích kombajnů a čtyři razicí komplexy pro rozpojování hornin pomocí trhací práce.

Předseda představenstva a generální ředitel OKD Klaus-Dieter Beck řekl, že technologie nakoupí společnost New World Resources (NWR), která je jediným akcionářem OKD.

"NWR podepsala dohodu o záměru s americkou společností Bucyrus. Tato firma byla jediná, která byla schopna všech deset dobývacích technologií dodat. Nabídli nám nejlepší obchodní podmínky. Nepamatuji na celém světě situaci, že by jedna firma dala zakázku na deset porubových technologií najednou,“ poznamenal.

Zatímco dobývací technologie dodá Bucyrus, razicí technologie dodají švédské, rakouské a německé společnosti.

Investice se odrazí ve snížení zaměstnanosti

Letos OKD vytěží 13 miliónů tun uhlí. Podle Becka bude stejný objem firma těžit i po modernizaci technologií. Jak dále řekl, investice se ale odrazí ve snížení zaměstnanosti, která oproti současného stavu 16 tisíc zaměstnanců klesne do konce roku 2009 o 200 až 300 lidí.

"Nebude to propouštěním. Místo odcházejících pracovníků nebudeme přijímat nové, čímž si vyřešíme i svůj problém, protože nemůžeme sehnat pracovní sílu,“ uvedl Beck. Kromě modernizace důlních technologií se firma perspektivně neobejde bez postupných investic do rozvoje dolů.

"Hodnocení stavu zásob uhlí ještě nemáme ukončeno, ale už máme náznaky, že bude třeba v nejbližších dvaceti letech investovat 40 miliard korun do prohlubování jam, otevírání nových pater atd., abychom udrželi objem těžby,“ řekl Beck.

Nyní se uhlí v dolech OKD dobývá v hloubce od 800 do 1100 metrů. "V plánech otvírky zpřístupnění nových zásob je možné těžit až v hloubce 1500 až 1600 metrů,“ uvedl Matula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám