Hlavní obsah

Hyundai dostane od vlády dotaci 900 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu schválila vyčlenění 900 miliónů korun na stavbu továrny jihokorejské automobilky Hyundai Motor v Nošovicích v Moravskoslezském kraji. Částka půjde z programu zaměřeného na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury, ve kterém je letos k dispozici zhruba miliarda korun.

Článek

Podle smlouvy s automobilkou Hyundai, kterou loni v květnu schválila vláda Jiřího Paroubka, má jihokorejská automobilka v letech 2007 až 2013 získat ze státního rozpočtu přímou dotaci až 2,415 miliardy korun na podporu výstavby nošovického závodu.

V letošním státním rozpočtu má být podle loňského usnesení vlády na přímé dotace pro Hyundai 900 miliónů korun, příští rok 600 miliónů a v letech 2009 až 2013 dalších 915 milionů korun.

Dalších 2,5 miliardy korun může Hyundai a zhruba 15 jejích dodavatelů do roku 2011 dostat na vytváření nových pracovních míst či rekvalifikaci zaměstnanců. Součástí této částky jsou také daňové úlevy pro Hyundai.

Hyundai investuje do stavby první evropské továrny v Nošovicích 31 miliard korun. Na základní kámen bylo poklepáno letos na jaře. Zkušební provoz továrny by měl začít příští rok v září, zahájení sériové výroby je naplánováno na březen 2009. Výrobní kapacita by se z 200 000 vozů měla od roku 2011 zvýšit na 300 000 aut ročně.

Montovny v budoucnu investiční pobídky nedostanou

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman sice nepovažuje investiční pobídky do montoven za rozumné, respektuje ale minulá rozhodnutí a minulé dohody.

Podle novely zákona o investičních pobídkách, kterou již schválil parlament a podepsal parlament, budou moci v budoucnu dostávat investiční pobídky již pouze technologicky náročné provozy. Nejpřístupnější by mělo být investování v regionech s velkou nezaměstnaností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám