Hlavní obsah

Kandidát ČSSD měl vyplňovat důchodcům volební lístky

– ÚSTÍ NAD LABEM

V ústeckém domově důchodců na Severní Terase ve středu pomáhal jeden z kandidátů ČSSD s vyplňováním volebních lístků do městského zastupitelstva. Několika obyvatelům domova měl však pomoci tak, že zaškrtl svou stranu. Příbuzným se to nelíbilo a obrátili se na policii. Podle ČSSD nešlo o manipulaci s lístky. Její kandidát prý jen pomáhal s vyplněním lístku důchodkyni, která ho o to sama požádala.

Článek

"Opakovaně jsem jí říkal, že za ni lístek křížkovat nemohu, ať požádá o pomoc volební komisi. Ona mně ale tvrdila, že špatně vidí, a prosila mne, ať jí s lístkem pomohu. Po nějaké chvíli jsem jí vyhověl," popsal událost Martin Berger, který je sedmý na magistrátní kandidátce ČSSD. Další penzisty podle svých slov odkázal na volební komisi, nebo jim poradil, "ať si to od oné babičky opíší".

Ředitel ústeckého okresního policejního ředitelství Zdeněk Havlíček řekl, že policie případ vyšetřuje. Podle něj by to mohl být přestupek. Důchodci si určitě vyzvednou nové volební lístky, poznamenal policejní šéf. Berger podle svých slov ještě odpoledne vzal vlastní, čisté volební lístky a do domova důchodců je dovezl, aby svou chybu napravil.

"Celou věc pokládám za politováníhodné nedorozumění. Snažil jsem se být slušný a teď vím, že jsem měl být raději více razantní," dodal sociální demokrat.

"Považuji to za absolutně bezprecedentní pokus ovlivnit staré lidi," řekl České televizi primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS).

V roce 2004 podala po senátních volbách ústecká KSČM stížnost soudu kvůli chování sociální pracovnice v penzionu pro důchodce v ústecké části Krásné Březno. Ošetřovatelka se prý důchodců, koho chtějí volit, a podle toho jim vydávala volební lístky. Poté údajně voliči vložili takto veřejně vybraný lístek do obálky, kterou sociální pracovnice vhodila do urny. Soud stížnost zamítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám