Hlavní obsah

Vyšetřovatel Kubice zatím zůstane ve funkci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jan Kubice dál povede Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), a to i po svém pondělním vystoupení před branným výborem Sněmovny. Potvrdil to v úterý mluvčí policejního prezídia David Kubalák. Kubice obvinil policejní prezídium, ministerstvo vnitra a premiéra Paroubka z ovlivňování vyšetřování kauz, které by mohly poškodit ČSSD.

Článek

Kubice v pondělí předal poslancům sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost zprávu, ve které konstatuje, že organizovaný zločin prorostl do státní správy. Ve zprávě se dále uvádí, že za omezováním činnosti ÚOOZ a ovlivňováním postupu při vyšetřování některých závažných případů stojí policejní prezídium, ministerstvo vnitra a premiér Jiří Paroubek (ČSSD). [celá zpráva]

Husák zřídil vyšetřovací tým

Přestože policejní prezident Vladislav Husák odmítl nařčení, že by jakkoliv ovlivňoval vyšetřování vraždy podnikatele Mrázka, podvody při obchodech s ropnými produkty nebo korupční případ "biolíh", ustavil speciální skupinu, která má prozkoumat Kubiceho tvrzení. Podle mluvčího Kubaláka povede tým ředitel Husákovy kanceláře.

Konečnou zprávu předloží vyšetřovací skupina Husákovi, pak zřejmě i ministrovi vnitra Františku Bublanovi. Kubalák uvedl, že se Husák v pondělí po jednání výboru setkal s Kubicem a dalšími policejními důstojníky. "Zajímal se, co je třeba udělat, aby vyšetřování uvedených kauz mohlo pokračovat. Od vedení ÚOOZ nezaznělo nic, co spadá do kompetence policejního prezidia, tedy to, co by pan prezident mohl pro vyšetřování udělat," řekl Kubalák.

Kubiceho tvrzení odmítl kromě Husáka i premiér Paroubek a ministr vnitra Bublan. Paroubek označil šéfa ÚOOZ za lháře. Podle něj se spikl s ODS, aby společně poškodili ČSSD. [celá zpráva]

Zástupci ČSSD a KSČM prosadili v branném výboru závěr, podle kterého se ovlivňování vyšetřování neprokázalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám