Hlavní obsah

Ministerstvo se smlouvou na transportéry ještě počká

PRAHA

Ač ministerstvo obrany několikrát avizovalo, že smlouvu na nákup obrněných trasportérů s rakouskou firmou Steyr podepíše ještě do konce dubna, zřejmě se tak nestane. Sdělil to mluvčí ministerstva Andrej Čírtek. Úřad si postup rozmyslel a raději počká na konečný verdikt antimonopolního úřadu, který bude řešit námitky firmy Patria proti průběhu soutěže.

Článek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) sice už ve čtvrtek rozhodl a námitky Patrie neuznal, společnost ale podala rozklad a předseda úřadu Martin Pecina musí rozhodnout znovu.

Konečnou podobu smlouvy chce navíc posoudit sněmovní branný výbor, který se příští týden zřejmě nesejde.

Ministerstvo obrany přitom několikrát prohlásilo, že smlouva bude do konce dubna podepsána. Nyní tvrdí, že mu záleží více na "právní čistotě" než na několika dnech. Kritiku, že na podpis dohody tlačí, armáda sklidila od opozičních i vládních poslanců, kteří žádali garance na lhůty dodávek, doprovodné offsetové programy, zapojení českého průmyslu i podobu transportérů.

Pořízení 234 transportérů, které mají nahradit zastaralé typy OT-64, a možné dodání 35 dalších schválila letos v lednu vláda. Nejprve jich vítěz soutěže dodá 199 a získá předkupní právo na další. Stát chce za transportéry zaplatit přes 20 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám