Hlavní obsah

Meteorologové varovali, Moravu potrápí sněhové jazyky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendovým přívalem sněhu problémy s počasím zdaleka nekončí. Meteorologové v pondělí ráno vydali další výstrahu, na Moravě a ve Slezsku se budou kvůli silnému větru stále tvořit sněhové jazyky a místy i závěje. Výstraha platí do úterý. Problémy s dopravou jsou ale po celé zemi.

Článek

Upozornění meteorologů platí od pondělního rána až do půlnoci, a to pro kraje Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský.

"Během pondělí bude na Moravě a ve Slezsku nadále vát čerstvý severní až severovýchodní vítr s průměrnou rychlostí 5 až 10 m/s a nárazy místy 15 až 20 m/s. Proto očekáváme, že se v této oblasti budou nadále místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje," upozornili meteorologové.

Problémy se sněhem po celé zemi

Na Vysočině leží na chemicky ošetřovaných silnicích zbytky rozbředlého sněhu. Ostatní cesty jsou pokryté ledovkou, silničáři proto nebezpečné úseky sypou štěrkem. Povrch dálnice D1 je podle Ředitelství silnic a dálnic vymrzlý, holý, od Žďárska k Brnu vlhký. V některých úsecích fouká silný vítr. Silnice první třídy jsou podle cestářů ve všech okresech sjízdné se zvýšenou opatrností. Řidiči musejí být připraveni hlavně na zrádnou ledovku, která se ukrývá pod vrstvou čerstvě napadlého sněhu. Ve vyšších polohách si musejí dát pozor také na sněhové jazyky.

Silný vítr komplikuje jízdu řidičům v Moravskoslezském kraji. Zejména v okolí Bruntálu, Opavy a Nového Jičína vítr vrací sníh zpět na silnice a vytváří jazyky. Řidiče mohou na mnoha místech překvapit sněhové přeháňky nebo namrzlá vozovka. Zvýšenou ostražitost by měli řidiči zachovat především na hlavním tahu mezi Bruntálem a Opavou v okolí Horního Benešova.  Na silnicích druhých a třetích tříd ve vyšších polohách ještě leží stará namrzlá vrstva sněhu s vyjetými kolejemi.

Maximální opatrnost doporučují motoristům silničáři z Olomouckého kraje, kteří varují především před sněhovými jazyky, které se tvoří vlivem silného větru. Na severu kraje narazí řidiči i na sněhové závěje. "Jazyky a závěje se tvoří v otevřených úsecích prakticky po celém území Šumperska a Jesenicka. Silnice plužíme. V průběhu dne zřejmě budeme muset nasadit frézy," uvedl dispečer šumperských silničářů.

Sjízdné se zvýšenou opatrností jsou silnice ve Zlínském kraji. Jízdu komplikuje hlavně silný nárazový vítr, který na některých vozovkách vytváří sněhové jazyky a závěje. V horských oblastech leží na silnicích zbytky sněhu nebo zmrazky. Hlavní tahy jsou převážně holé suché a vymrzlé. Na Vsetínsku se objevují i sněhové přeháňky. Pozornost je třeba věnovat také vyjetým zledovatělým kolejím.

Problémy s dopravou jsou po víkendové sněhové nadílce po celé zemi. Sjízdné jsou silnice ve středních Čechách, řidiči ale musí jezdit velmi opatrně, protože na řadě míst jsou na vozovkách zledovatělé úseky nebo vrstvy ujetého sněhu. Místy hrozí také tvorba sněhových jazyků. Téměř na všech silnicích nižších tříd leží zledovatělý sníh krytý posypem. Na rychlostních komunikacích řidiči v některých úsecích narazí na zbytky rozbředlého sněhu. Sněhové jazyky podle silničářů hrozí především na východě Středočeského kraje. Dálnice jsou většinou mokré či vlhké po chemickém ošetření.

Silnice v Plzeňském kraji jsou sice sjízdné, silničáři ale doporučují do hor řetězy kvůli čerstvému sněhu, kterého připadlo až 20 centimetrů. Jinak jsou silnice v kraji většinou mokré a holé po chemickém posypu, ve vyšších polohách na nich místy leží zbytky rozbředlého sněhu. "Ve vyšších polohách se mohou tvořit i sněhové jazyky, například kolem Bezvěrova a Úněšova na severním Plzeňsku," sdělil krajský dispečer správy a údržby silnic. Jazyky vznikají také kolem Nepomuku, Rokycan nebo Stříbra.

Jihočeský kraj hlásí všechny silnice sjízdné, silničáři zde ale upozorňují na nárazový vítr, který zde vytváří sněhové jazyky. Řidiči by proto měli být velice opatrní. Přeháňky také na mnoha místech snižují viditelnost. Hlavní tahy jsou místy pokryty rozbředlým sněhem po chemickém ošetření, na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Až na výjimky jsou silnice sjízdné v Ústeckém kraji. Kvůli silnému sněžení museli silničáři v neděli uzavřít některé vozovky. Zprovoznit se podařilo dvě místní komunikace na Litoměřicku, uzavřeny ale zůstávají tři úseky nižších tříd v okolí Krásného Lesa na Ústecku, Krupka-Fojtovice na Teplicku a několik cest na hřebech Krušných hor. Hlavní tahy včetně příjezdových silnic k hraničním přechodům jsou sjízdné.

Všechny silnice v Pardubickém kraji byly v pondělí ráno sjízdné, řidiči si však musí dávat pozor na přimrzlou tající vodu a rozbředlý sníh. Teploty se ráno pohybovaly od mínus pěti do mínus 11 stupňů Celsia (Hlinecko, Skutečsko), nárazový vítr se vyskytoval na Poličsku, Svitavsku, Orlickoústecku a Žamberecku. V těchto oblastech se tvořily i četné sněhové jazyky a závěje. Při jízdě přes Suchý Vrch na Králicku se doporučuje řidičům nákladních automobilů použít sněhové řetězy. Ty neuškodí ani na silnicích v okolí Hlinska a Žamberka.

Královéhradecký kraj hlásí po víkendovém sněžení na většině komunikací vrstvy uježděného sněhu, které jsou místy zledovatělé a jsou v nich vyjeté koleje. V horských úsecích mají vozovky zúžený profil kvůli vysokým sněhovým bariérám. Vrstva uježděného sněhu zůstává na silnicích na Náchodsku, Jičínsku, Rychnovsku a Trutnovsku. Silnice první třídy jsou většinou holé. Nebezpečné úseky jsou ošetřeny posypem, všechny komunikace jsou se zvýšenou opatrností sjízdné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám