Hlavní obsah

STEM: Gross ve volbách ublíží ČSSD

Právo, Alexandr Mitrofanov, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř dvě třetiny lidí si podle bleskového exkluzívního průzkumu STEM pro Právo myslí, že kandidatura šéfa ČSSD Stanislava Grosse poškodí v červnu 2006 volební výsledek jeho strany. Dvě třetiny také mají za to, že Grossovo rozhodnutí kandidovat do Sněmovny nebylo správné.

Článek

V průzkumu, který STEM pro Právo uskutečnil 1. a 2. září, tedy po vypuknutí kauzy okolo privatizace Unipetrolu a po Grossově oznámení, že kandidovat chce, se výrazně liší názory příznivců ČSSD od voličů ostatních stran.

"Ačkoliv tři pětiny (61 %) sympatizantů ČSSD pokládají Grossovo rozhodnutí kandidovat v parlamentních volbách za správné, jen necelá polovina (47 %) příznivců ČSSD si myslí, že straně pomůže získat více hlasů," uvedli autoři průzkumu.

Pouze voliči soc. dem. převážně míní, že Grossova účast ve volbách této straně určitě či spíše neuškodí (rovněž 61 %), avšak 39 % to připustilo či pokládá za jisté. Tři čtvrtiny ze všech oslovených lidí uvedly, že Grossova kandidatura nemůže ČSSD ve volbách prospět. Jen čtvrtina respondentů si myslí opak.

Pokud jde o nerozhodnuté voliče, z nichž by mohla čerpat i soc. dem., jen čtvrtina z nich odpověděla, že Gross pomůže ČSSD k více hlasům. Přímo o poškození výsledku ČSSD hovoří 64 % z nich.

Na hodnocení Grossova rozhodnutí, prospěšnosti či škodlivosti jeho kandidatury pro ČSSD neměl podle autorů průzkumu podstatný vliv věk, vzdělání, ani pohlaví respondentů. "Nejtypičtějším názorem obyvatel je, že Grossova kandidatura ČSSD nepomůže získat více hlasů a že zároveň ji může poškodit," shrnuli autoři.

Podle soc. dem. to je výsledek štvanice

Bleskový průzkum sice soc. demokraty šokoval, příčinu však vidí v působení médií. Šéf ČSSD několikrát řekl, že k jeho rozhodnutí kandidovat přispěly i údajné pokusy některých skupin o jeho společenskou likvidaci. "Jestli se u nás mají uplatňovat takové metody, tak mě to spíš utvrzuje v tom, že já jim uhýbat nebudu," prohlásil Gross tento týden.

V pátek Gross pro Právo reagoval: "Před pár týdny se shodovali experti, že v probíhající kampani dělat průzkumy není objektivní. Proto se agentura Sofres Factum rozhodla nezveřejnit průzkum dělaný v kampani kolem CzechTek. Udivuje mě, že tyto logické a správné argumenty v mém případě neplatí."

Také Grossův dlouholetý spolupracovník, šéf středočeských soc. dem., na jejichž kandidátce má být Gross lídrem, a člen předsednictva ČSSD Richard Dolejš míní: "Z tohoto průzkumu nelze dělat žádné závěry, protože je bezprostředně ovlivněn štvanicí, kterou proti Stanislavu Grossovi vede TV Nova."

Nominace na krajského lídra ČSSD se má podle Dolejše řešit s chladnou hlavou. "Nás názory lidí zajímají, a proto také budeme dělat průzkumy veřejného mínění, ale s odstupem času. V této situaci není pro nás zmíněný průzkum vodítkem," dodal Dolejš.

Předseda poslanců soc. dem. Michal Kraus pro Právo uvedl, že průzkumy jsou ovlivněny mírou informovaností lidí, kterou vesměs čerpají z médií. Podle svých slov není překvapen, že poté, co se objevily nové, podle něj naprosto nepodložené spekulace ohledně Grosse, dopadl průzkum tímto způsobem.

"Mám za to, že ČSSD a Stanislav Gross mají ještě prostředky, jak prokázat, že spekulace se nezakládají na pravdě, a na základě toho se rozhodnout o tom, zda Gross bude či nebude kandidovat jako lídr ve Středočeském kraji," řekl Kraus.

Vícha: Gross by to měl sám posoudit

Podle místopředsedy ČSSD Petra Víchy musí sám Gross posoudit, zda bude jeho kandidatura pro ČSSD přínosem, nebo ne. "Byl předmětem určitých útoků na začátku roku a zdá se, že ta aféra teď opět míří na něj. Nedivím se mu, že ty útoky chce odrazit tím, že si nechá dát důvěru od občanů," poznamenal Vícha.

"Rozhodovat musejí členové ČSSD a ne výzkumy veřejného mínění," uvedl pro Právo také poslanec a mluvčí levicové frakce Jan Kavan. "V brzké době by se měl volební řád ČSSD tak, aby rozhodující slovo měla většina řadových členů v primárkách," doplnil.

Mluvčí prozemanovské Platformy pro renesanci ČSSD Václav Dašek Právu sdělil svůj osobní názor: "Stanislav Gross straně skutečně nepomůže a neměl by kandidovat. Ale jestli ho Středočeši zvolí lídrem, tak se s tím nedá nic dělat."

Šéf ČSSD na Vysočině Zdeněk Chlád soudí, že pomluvy by neměly člověka vyřazovat ze hry, existují ale i názory, že Gross by mohl aférou z přelomu roku straně uškodit. "Jako předseda strany by asi kandidovat měl, ale zřejmě ne na prvním místě," řekl Chlád.

Reklama

Výběr článků

Načítám