Hlavní obsah

Hradecká záchranka umí jako první podat transfuzi už během letu vrtulníkem

Právo, Ludmila Žlábková

Letečtí záchranáři z Královéhradeckého kraje jsou první ve střední, jižní a východní Evropě, kteří umějí a mohou podat zraněným krevní transfuzi už v terénu či během letu vrtulníkem. Prvního června spustili projekt Rabbit, rychlé podání krve posádkou zdravotnické záchranné služby.

Vedoucí lékař LZS Hradce Králové Anatolij Truhlář k podávání transfuzí za letuVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Potřebným materiálem byla vybavena helikoptéra, protože právě letečtí záchranáři se dostávají k nejtěžším dopravním nehodám a dalším úrazům, při nichž zranění ztratí množství krve.

„Polovina lidí, kteří zemřou v důsledku úrazu, zemřou vykrvácením,“ potvrdil lékař Anatolij Truhlář, který je jedním z hybatelů projektu Rabbit, a dodal, že první podání krve se bezproblémově uskutečnilo při zásahu u dopravní nehody hned třetí den od spuštění provozu. A od té doby ještě dvakrát.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hradečtí letečtí záchranáři mohou podat transfuzi už v terénu díky speciálnímu chladícímu boxu, v němž se plazma a krev uchovává.

„Naposledy jsme krevní transfuzi podali v neděli, kde v jedné z obcí na Královéhradecku byla automobilem sražena cyklistka. Zůstala zaklíněna pod vozem a utrpěla mnohočetná poranění,“ doplnil Truhlář s tím, že urgentní převod krve pravděpodobně přispěl k tomu, že žena přežila úvodní kritické minuty po nehodě, včetně převozu do nemocnice.

Ročně počítají s transfuzí u 30 pacientů

Krev je na palubě vrtulníku skladována v chladicím boxu, v němž se udržuje stálá teplota čtyři stupně Celsia. Až těsně před podáním je speciálním ohřívačem upravena na tělesnou teplotu.

Jako první na světě začali podávat transfuze v terénu záchranáři v USA, v Evropě byli první v roce 2012 v Londýně.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hradečtí letečtí záchranáři mohou podat transfuzi už v terénu díky speciálnímu chladícímu boxu, v němž se plazma a krev uchovává.

Až dosud se masivní ztráta krve u zraněných řešila v terénu podáním náhradních infuzních roztoků. „Podání krve už za letu zužuje riziko smrti v nejbližších 24 hodinách, zmenšuje známky šokového stavu a snižuje také množství dalších transfuzních prostředků, které by musely být podány v nemocnici,“ dodal Truhlář.

Podle statistiky ošetřovaných pacientů by hradečtí záchranáři mohli ročně podat transfuzi u zhruba 30 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám