Hlavní obsah

Národní knihovna přechází do digitálního věku, čekají ji desítky let skenování

Novinky, nšt, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Převedení celkem 310 miliónů stran různých knižních a novinových titulů do digitální podoby. To je cíl Národní knihovny, která s tímto projektem začala již před několika lety. Do roku 2047 chce naskenovat přes 300 miliónů stránek. Nahlédli jsme do samotného centra veškerého skenování a podívali se, jakým procesem jednotlivé knihy musí projít.

Projekt digitalizace v Národní knihovně Video: Novinky

 
Článek

V současnosti má Národní knihovna (NK) zdigitalizováno téměř 50 miliónů stránek. „Kdybychom to chtěli přepočítat na jednotlivé svazky, tak v současné době máme zdigitalizováno zhruba 180 tisíc svazků,” popsal generální ředitel NK Martin Kocanda.

Hlavním cílem je zpřístupnění fondu knihovny i na dálku. Přesto jsou digitalizované svazky zatím dostupné jen z počítačů umístěných v pražském Klementinu, kde NK sídlí. To by se mělo nejpozději příští rok změnit.

„V tuto chvíli finišují jednání se správcem autorských práv a doufáme, že během příštího roku budou naši uživatelé mít možnost přistupovat k obsahu naší digitální knihovny nejenom v prostorách NK, ale také i z jiných knihoven a ze svých domovů, škol nebo pracovišť,” dodal Kocanda.

Skenování až do roku 2047

Nejtěžší na celém procesu digitalizace je podle náměstka sekce digitalizace a technologie Petra Knížka připravit svazky ke skenování. „Celý atribut se musí zkontrolovat, jestli není poškozen. Zapotřebí je také ho nějakým způsobem očistit, aby v rámci prašnosti skenovací zařízení netrpěla. Největším problémem v tuto chvíli jsou nejvzácnější noviny, kterých je nejméně. Novinový papír je jeden z nejhorších a rychle podléhá degradaci,” dodal Knížek.

Foto: Novinky

Proces digitalizace by měl být ukončen v roce 2047.

Problémem u novin a periodik je také to, že ne vždy má NK k dispozici všechna vydání. „Pak nastává odborná mravenčí práce - knihovnická práce, kdy naši zaměstnanci v podobě velkých nadšenců opravdu objíždějí celou republiku a shánějí konkrétní chybějící vydání,” zmínil. To často trvá i celé roky.

Samotné skenování titulů je jen jednou z částí celého procesu. „Digitalizované tituly se ukládají na datová pole, se kterými následně pracují kolegové. Ti k nim přidávají ještě veškeré knihovnické a digitální atributy,” uzavřel.

Díky tomu budou svazky uložené a v digitálním úložišti přístupné i dalším generacím.

NK projekt digitalizace spustila společně s Moravskou zemskou knihovnou. Jeho cílem je do roku 2047 zpřístupnit v elektronické podobě moderní fond knihovny, tedy knihy a periodika vydaná po roce 1800.

Reklama

Výběr článků

Načítám