Hlavní obsah

Ryan má v Praze podepsat prohlášení o boji Čechů a Američanů za mír a svobodu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Vystoupení třetího nejvyššího představitele USA a podpis prohlášení o společném boji Čechů a Američanů za mír a svobodu. To je scénář úterní mimořádné schůze dolní parlamentní komory, kterou svolal její předseda Radek Vondráček (ANO) v souvislosti s návštěvou předsedy Sněmovny reprezentantů USA Paula Ryana v Česku. Ten má v neděli přiletět na soukromou návštěvu.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan

Článek

Ten se stane prvním zahraničním hostem v novodobé historii Česka, který bude mít příležitost hovořit před poslanci na jejich schůzi. Dosud se totiž zahraniční návštěvy ve Sněmovně odehrávaly pouze v přítomnosti vedení komory nebo užšího či širšího okruhu poslanců. „Chtěli jsme, aby to mělo slavnostnější atmosféru kvůli 100. výročí vzniku republiky a podílu prezidenta Wilsona na něm,“ zdůvodnil Právu svolání schůze Vondráček.

Podle informací Práva právě tato skutečnost některé politiky překvapila, a to s ohledem na fakt, že Ryan přijíždí do Česka nikoli na oficiální, ale na soukromou návštěvu s rodinou, byť jeho pobyt má mít z velké části pracovní povahu.

„Schůze parlamentu při významné zahraniční návštěvě – a dodávám oficiální – se několikrát odehrály ještě v dobách Federálního shromáždění v počátku devadesátých let,“ řekl Právu místopředseda Sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Americká strana se s ohledem na zajištění bezpečnosti snaží Ryanův program směrovat do chráněných objektů

Připomněl, že šlo třeba o návštěvu amerického prezidenta George Bushe staršího či britské premiérky Margaret Thatcherové. „Vůbec nic nemám proti svolání schůze, jen mě překvapilo, že jde o soukromou návštěvu, nikoli oficiální,“ řekl Právu místopředseda dolní komory a šéf SPD Tomio Okamura s tím, že je lhostejné, zda by šlo o návštěvu Američana, Rusa nebo Číňana.

„Nijak mně nevadí, jestli jde o soukromou nebo oficiální návštěvu,“ řekl Právu šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. Podle svých slov si neumí představit, že by Sněmovna odmítla významnému zahraničnímu politikovi předstoupit před poslance s projevem.

Na prostory dnešní Sněmovny, kde byl 14. listopadu 1918 zvolen první čs. prezident T. G. Masaryk, odkazuje přichystané společné prohlášení, které mají Vondráček s Ryanem podepsat.

„Demokratická a prosperující Česká republika a Spojené státy americké jsou výsledkem úsilí, odhodlání, odvahy, hrdinství a zásad celých generací našich občanů toužících po svobodě a míru,“ praví se v návrhu dokumentu, který má Právo k dispozici a který byl zaslán americké straně ke konzultaci.

„Záruka svobod a bezpečnosti“

Prohlášení připomíná „dlouhá desetiletí, kdy se oba národy nehodlaly smířit s rozdělením Evropy železnou oponou“. V návrhu se přímo píše o vzniku Československa. „Odkaz duchovních otců československoamerické spolupráce, zakladatele našeho státu Tomáše Garrigua Masaryka a prezidenta Woodrowa Wilsona a jejich pokračovatelů pro nás představuje důležitou záruku bezpečnosti, míru, rozvoje svobod našich občanů, kultivace demokratického právního státu a tím i dalšího rozvoje přátelství mezi oběma našimi státy,“ stojí v návrhu prohlášení.

Ryan má také v úterý vystoupit ve Valdštejnském paláci Senátu na konferenci pořádané Asociací pro mezinárodní otázky. Senátní prostory místo univerzitního Karolina mají být také místem besedy se studenty.

Americká strana se s ohledem na zajištění bezpečnosti snaží Ryanův program směrovat do chráněných objektů. Jak Právo informovalo, Ryan povečeří s premiérem Andrejem Babišem, ale nesetká se s prezidentem Milošem Zemanem, neboť Američany znepokojila například prezidentova ostrá kritika na adresu některých médií, což vnímají jako útok na svobodu slova. Ani Zeman nemá podle informací Práva zájem o setkání s Ryanem.

Policie nechce z pochopitelných důvodů bezpečnostní opatření nijak komentovat. Mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán se na dotaz Práva omezil na stručné konstatování, podle kterého je ochrana členů zahraničních delegací poskytována na základě mezinárodních dohod.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám