Hlavní obsah

V Olomouci prasklo kvůli mrazu potrubí, část města se ocitla bez vody

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Miloslav Hradil

Celá městská část Nová Ulice v Olomouci se ocitla bez pitné vody poté, co zřejmě kvůli silnému mrazu prasklo vodovodní potrubí u křižovatky ulic Čajkovského a Pionýrská na okraji města. Dodávky se podařilo obnovit v noci na neděli.

Havárie vody v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„K havárii potrubí DN 400 došlo kolem půl čtvrté odpoledne,“ řekla Právu mluvčí společnosti Moravská vodárenská Markéta Bártová.

Silný proud vody, který s sebou nesl i bahno, se valil Pionýrskou ulicí až k podchodu pro chodce na Brněnské ulici. Poškodil i několik zaparkovaných aut a na místě havárie se do země propadl kontejner na kovový odpad.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Na místě havárie se do země propadl kontejner na kovový odpad.

Voda pocházela z vodojemu umístěného na věžovém domě na ulici I. P. Pavlova, který se po havárii takřka zcela vyprázdnil. Maximální objem vodojemu je milión litrů.

Havárie se dotkla i Fakultní nemocnice v Olomouci, která je zásobována právě z vodojemu na ulici I. P. Pavlova. „Dočasně byly problémy s dodávkou vody zejména ve vyšších patrech našich budov, vše se ale dostalo do normálního stavu po přepojení na jiný vodovodní řad. Žádné problémy, které by se dotkly pacientů, nevznikly,“ řekl Právu po půl sedmé večer mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Stálé cisterny nelze přistavit kvůli mrazu

Po Nové Ulici jezdila pojízdná cisterna s pitnou vodou. „Stálé tam kvůli mrazivému počasí nelze postavit,“ řekla Právu v sobotu okolo půl šesté odpoledne Bártová.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Voda zaplavila i parkoviště poblíž podchodu pro chodce na Brněnské ulici.

Dodávku vody do posledních ulic se podařilo obnovit v neděli ve 04:20, informovala Bártová v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám